Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du dyra veterinärkostnader

Under sommarmånaderna skadar sig många katter – "Vi har en tendens att tro att katter är smidiga"

Annons

Ge din katt  lite tid att vänja sig om du tar med den på semestern. Om den vill gå ut kan du börja med sele och koppel.

Det är inte bara vi människor njuter av soliga dagar på balkongen, eller altanhäng vid sommarstugan – även katter myser i värmen. Men det är inte helt riskfritt för våra käraste att vistas ute, speciellt inte om de är vana att vara inne.

– Vi har en tendens att tro att katter är smidiga och inte kan trilla av båtar eller ner från balkonger, men faktum är att det är ganska vanliga skadeorsaker hos katt under sommarmånaderna. Även slagsmål mellan katter och bitskador ökar när fler katter vistas utomhus samtidigt, säger Sandra Göransson, veterinär på AniCura i ett pressmeddelande.

Enligt Sandra Göransson är det många katter som kommer in till djursjukhuset med frakturer, skador på lungor och luftvägar och sårskador. Ofta beror det på ett fall från balkong eller öppet fönster, bråk med andra katter eller att de har fastnat med halsbandet.

– Inför sommar och semester är det bra att göra en särskild säkerhetsgenomgång och se till att ordna med kattnät till balkongen, hålla uppsikt när katten vistas i nya utemiljöer och köpa ett katthalsband som går upp av sig själv om katten fastnar i halsbandet.

Har katten skadat sig bör du undersöka såret noga. Är det ett litet sår kan det läka av sig själv. Tvätta såret och lufta, då har sårvätska möjlighet att rinna ut. Är det ett djupare sår, eller att såret är nära en led, över bröst- eller bukhålan bör du kontakta veterinär.

Annons