Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattbajsplågan kan snart vara över - nu ersätts sanden med gummiplattor

De mångåriga problemen med kattbajs på Dalhems förskola kan vara över. Lekplatsens sand byts just nu ut mot gummiplattor. Kommunen ser det som en sista utväg, men de har små förhoppningar om att det ska lyckas.

Annons

Eva-Lotta Eklund är förskolelärare på Dalhems förskola.

Kring gungorna och lekställningen på Dalhems förskola är ett decimetertjockt lager sand bortgrävt. Håligheten håller på att fyllas med ett fint grått grus. Snart ska det kläs med gummiplattor.

LÄS MER: Katterna förstör barnens lekplats

Allt det här görs för att få ett slut på kattbajsplågan.

– Vad vi har längtat efter det här. Det är otroligt glädjande att de äntligen tar tag i det här problemet, säger Eva-Lotta Eklund, förskollärare på Dalhems förskola.

Varje morgon börjar likadant för Eva-Lotta Eklund och hennes kollegor. De tar en hink, och går ut på lekplatsen och börjar leta. Under gungorna. Kring klätterställningen. Vid rutschkanan. Överallt där det finns sand har katterna gjort sin toalett.

LÄS MER: Kontroversiell lösning på Dalhems kattproblem - "De måste sätta ut fällor"

Och det slår aldrig fel. Det finns alltid små högar av bajs att plocka bort.

Problemet med kattbajset är långt ifrån nytt. Det finns uppgifter om att personal på Dalhems förskola plockat upp efter nödiga katter sedan 1970-talet.

Här pågår arbetet med att tömma lekplatsen kring gungorna på Dalhems förskola på sand. Grus ska fylla hålrummet och sedan läggs gummiplattorna på.

– Även om vi letar noggrant så händer det att vi missar något och att barnen får det på sig. Det är fruktansvärt ohygieniskt och risken finns alltid att de råkar få i sig kattbajs. Dessutom tar det oerhört mycket tid för oss att tvätta av barn, säger Eva-Lotta Eklund.

Frågan om kattbajset på Dalhems förskola har engagerat förskolepersonal, föräldrar och boende på området i åratal. Tidvis har tonen i diskussionen om hur det hela ska lösas varit hätsk.

LÄS MER: Kattbajs har varit problem på Dalhems förskola sedan1970-talet

Kommunen har försökt åtgärda problemet genom bland annat att göra lekplatsen mer svårtillgänglig katterna, anlagt en katt-toalett och planterat växter som missarna ogillar. Men inget har fungerat.

– Vi har länge påtalat att vi vill ha gummiplattor i stället för sand på lekplatsen. Katterna vill gräva ner sitt bajs. Kan de inte det så går de kanske någon annanstans, säger Eva-Lotta Eklund, som glädjs åt att arbetet med att lägga gummiplattor nu är igång.

Vad betyder här för er?

– Barnen slipper riskera att smetas ned med kattbajs när de leker. Vi sparar massor med tid. Och så kan barnen börja se katter som mysiga i stället för djur som förstör lekplatser, säger Eva-Lotta Eklund.

LÄS MER: Pedagoger på Dalhems förskola rasar mot kattbajset

På kommunen är tongångarna inte lika optimistiska.

– Vi har länge sagt nej länge till gummiplattor för att vi inte tror på dem. Det finns skäl att misstänka att katterna väljer förskolan främst på grund av platsen och inte sanden. Då kommer de dit och gör sin toalett oavsett underlaget, säger Åsa Eriksson, chef på fastighets enheten i Sala kommun.

För att undvika att det finns lukt kvar på lekplatsen som lockar till sig katter har så gott som all sand tagits bort. Ett omfattande arbete som tagit flera dagar.

Insatsen är kostsam. Bara gummiplattorna kostar 200 000 kronor.

Arbetet genomförs nu i hopp om att vintern ska komma med snö och kyla. Det får kanske katterna att söka sig inomhus, när de sen åter kommer ut möts de av ett nytt underlag på sitt bajsställe. Kanske kan det vara tillräckligt för att bryta deras toalettvanor, hoppas Åsa Eriksson.

– Alla andra möjligheter är uttömda. Men vi måste försöka göra något. Situationen för barnen och personalen på Dalhems förskola är hemsk.

Vad gör ni om det här inte fungerar?

– Då finns det inget mer vi kan göra. Vi har ingen rätt att omhänderta djur. Det hela faller tillbaka på kattägarna, säger Åsa Eriksson.

LÄS MER: Salabostäder svarar på kattkritiken - vi kan inte göra mer

Mer läsning

Annons