Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senaste nytt om bränderna – polisen: "Vi tittar på alla bränder som varit"

Artikel 17 av 23
Stora skogsbranden i Rörbo
Visa alla artiklar

På lördagen var den sista branden till sist släckt och alla människor som evakuerats hade fått återvända hem. Polisen misstänker att åtminstone fyra av den senaste tidens bränder kan vara anlagda och eftersöker tips från allmänheten.

Annons
Foto: Magnus Wahlund En hemvärnssoldat från Västerås, 22:a hemvärnsbataljonen sköter eftersläckningar.

Det här gäller (uppdaterat söndagen den 10 juni):

Under fredagen var bränderna i Rörbo och Helgonmossen släckta och ansvaret för kontroll lämnades över till markägarna: Sveaskog och Sala kommun. På lördagen var räddningsinsatsen över även i Broddbo och de sista boende som varit evakuerade fick återvända. Sammanlagt var 14-20 personer evakuerade på grund av branden i Broddbo och omkring 25 i Rörbo. Osäkerheten i siffrorna beror på att vissa fastigheter är fritidshus.

Totalt har flera hundra människor arbetat med att släcka bränderna, det inkluderar 26 olika räddningskårer, Försvarsmakten, polisen, frivilligorganisationer och lokala företag.

– Vad vi vet just nu har vi inte hittat någon byggnad som råkat ut för skada. Men, vi måste komma in i alla områden för att veta säkert. Vi hade vetat om någon större byggnad skadats, sade Ulf Leijon, yttre befäl på Storstockholms räddningscentral på fredagen.

Kustbevakningen fortsätter att flyga med värmekamera för att räddningstjänsten ska få koll på läget. Trots att räddningstjänsten har avvecklat sin insats fortsätter de ha en stab i beredskap under en vecka med särskilt fokus på de här bränderna.

Ännu osäkert att vistas i brandområdena

Även efter att alla bränder hade släckts avrådde räddningstjänsten allmänheten från att besöka de områden som har brunnit. Det är nämligen stor risk för fallande träd.

Vid 13.20 på lördagen hävdes flygförbudet över Broddbo. Senare hävdes också de sista vägspärrarna i området. Sala kommun ska däremot införa nya avspärrningar på tre ställen: en väg mot Överbo och två vägar mot Helgonmossen. Det rör sig dock om små skogsvägar.

Eftersläckningen kan ta veckor

Ansvaret för eftersläckning och bevakning övergår till markägarna efter att den akuta räddningsinsatsen är över. Den som är ägare till marken är då skyldig att se till att marken blir släckt. Bevakning kan behöva pågå i dagar eller veckor tills området är säkert, enligt länsstyrelsen.

Polisen vill ha in tips

En kvinna är misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo och hon häktades på lördagen.

Det finns misstankar om att åtminstone fyra bränder den senaste tiden kan vara anlagda och polisen är därför angelägen om iakttagelser angående samtliga bränder i Västmanland. En särskild tipstelefon har startat för ändamålet. Tipstelefonen går att nå på telefonnummer 010-567 67 55.

Bränderna som misstänks vara anlagda är de i Nässelbo och Ramnäs som startade torsdagen den 7 juni, den i Broddbo som startade tisdagen den 5 juni och en i Hyttskogen den 1 juni. Det är dock inte uteslutet att ännu fler bränder kan ha anlagts:

– Vi kommer att undersöka alla bränder. När vi tror att någon brand är anlagd och det har brunnit på fler platser inom samma område och dessutom i närtid, är det klart att vi tittar på alla bränder som varit, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid region Mitt.

Extremt stor brandrisk – förbjudet att grilla och elda i skog och mark

För att undvika fler bränder uppmanar myndigheterna allmänheten att vara extremt försiktig. I Sala kommun råder eldningsförbud och det innebär att det även är förbjudet att använda engångsgrillar och göra upp eld i skog och mark.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har kallat in hjälp från EU för att ha täckning om fler bränder uppstår. Det innebär att två brandflyg från Italien skickas till Sverige.

Alla artiklar i
Stora skogsbranden i Rörbo
Annons