Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satt felaktigt inlåst i sex dagar – polisbefäl varnas

Ett polisbefäl i Västmanland får en varning för att ett felaktigt beslut ledde till att en person satt inlåst och "bortglömd" i sex dagar utan rättslig grund.

Annons

Händelsen inträffade i maj förra året då polismannen, som vikarierade som befäl, fattade ett beslut om förvar av en person enligt 10 kap. 17§ i utlänningslagen. Personen placerades på Migrationsverkets anläggning i Märsta.

När personen efter sex dagar framförde att ett önskemål om att få prata med sin handläggare på polisen, stor det klart att varken handläggarna på gränspolisen eller personalen på Migrationsverket visste vem personen var eller varför personen satt i förvar.

Polishuset Västerås.

Det uppdagades att informationen att polisbefälet i Västmanland fattat beslut om förvar kommit på villovägar och aldrig nått fram till vare sig gränspolisen eller Migrationsverket. Det var därför personen "glömdes bort" och satt frihetsberövad utan laglig grund i sex dagar.

När Migrationsverket fick klart för sig vad som hänt försattes personen som hade satts i förvar omedelbart på fri fot.

Vid en undersökning av ärendet stod det klart att polisbefälet i Västmanland inte heller hade formell befogenhet att fatta beslut om förvar på det sätt som skedde.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd ser allvarligt på det inträffade och beslutade att dela ut disciplinpåföljden varning till polisbefälet. Dock lades förundersökningen om tjänstefel ned av åklagaren på den särskilda åklagarkammaren – medmotiveringen "att gärningen är att bedöma som ett ringa fall, som därför inte ärbrottsligt".

Mer läsning

Annons