Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex av tio västmanlänningar vill folkomrösta om storregionen

Det visar en ny undersökning.

Annons

Som VLT tidigare har skrivit föreslår en statlig utredning att Sverige från den 1 januari 2019 ska delas in i sex län i stället för nuvarande 21. I förslaget till storregion ska Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Sörmland, Örebro och Västmanland samarbeta.

Nu har Sifo (Svenska institutet för opinionsundersökningar), på uppdrag av den moderata landstingsgruppen, gjort en opinionsundersökning i Västmanland där de har tittat på västmanlänningarnas inställning till storregioner.

Västmanland ska i förslaget ingå i en storregion tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Sörmland och Örebro.

Av 1000 intervjuer som gjorts bland boende i länet visar resultatet att en majoritet vill folkomrösta om den nya regionindelningen.

– Av 1000 tillfrågade västmanlänningar vill 59 procent se en folkomröstning. Det är ett tydligt besked som väljarna ger i den här undersökningen. Kravet på folkomröstning har rests i många andra län, bland annat Jämtland, Norrbotten, Dalarna och Sörmland. Nu vet vi att det finns ett stöd för ett sådant krav även i Västmanland, skriver Tomas Högström, moderat oppositionsråd i Västmanland, i ett pressmeddelande.

– Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill driva igenom förslaget innan väljarna fått säga sitt i nästa val. Det vore väldigt olyckligt med tanke på resultatet i undersökningen.

I pressmeddelandet, som moderaterna i Landstinget Västmanland har skickat ut, framgår det också att många av de tillfrågade inte känner till förslaget om storregioner särskilt bra.

– Det innebär att alla politiker har en skyldighet att informera väljarna om vad som håller på att hända. För Moderaternas del har vi inlett den största kampanjen sedan valet för att uppmärksamma västmanlänningarna på regionfrågan, säger Tomas Högström (M).

Läs också: Debatt: Låt folket rösta om nyastorregioner

Läs också: Ledare: Kan bli rysare i riksdagen om storregioner

Tomas Högström, oppositionsråd (M) Landstinget Västmanland

Mer läsning

Annons