Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukfrånvaron i vården och omsorg kostar Västmanland en halv miljard kronor

Kostnaderna för sjukfrånvaron har stigit konstant sedan 2010. Men det finns sätt att förbättra läget, enligt en ny rapport som presenterades på tisdagen.

Annons

Kostnaderna skulle kunna sänkas med 180 miljoner kronor med rätt åtgärder, enligt fackförbundet Vision.

Det finns en hel del pengar att spara på minskad sjukfrånavro.

Vision, som bland annat organiserar personal inom vårdsektorn, står bakom rapporten och presenterar förebyggande åtgärder de tagit fram tillsammans med samarbetsorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

I dag kostar sjukfrånvaron inom kommunerna och landstinget i Västmanlands län cirka 566 miljoner kronor årligen. Kostnaderna är dels direkta, i form av sjuklön och pensionsavsättningar vid sjukdom, och dels indirekta, för produktionsbortfall konstateras i Visions rapport som är den förstarikstäckande studien över sjukfrånvarons kostnader i samtliga kommuner, landsting och regioner i landet.

Läs mer: Västeråsarna allt sjukare på jobbet.

– Nu är det dags att bryta den här utvecklingen. Vi behöver ett mänskligare arbetsliv, för ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb! Visions förhoppning äratt rapporten bidrar till att personalens hälsa och arbetsmiljö prioriteras och kommer upp på den politiska dagordningen, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Sjukfrånvaron stiger i Västmanland.

Vision håller fram Torsby kommun i Värmland somett bra exempel på att det är möjligt att arbeta aktivt för att minska sjukskrivningar. Genom sina riktade insatser har Torsby sänkt sjukfrånvaron från 8,5 procent år 2004 till 4,3 procent år 2015. Den siffran ärlägst i Sverige. – Nyckeln har varit engagemang hos politiker, ledning och chefer, förklarar Veronica Magnusson.

Om Västmanland lyckas sänka sin sjukfrånvaro till samma nivå skulle kommuner och landsting spara in uppemot 180 miljoner kronor, enligt Visions rapport.

— Det kommer krävas ett hårt arbete för att få friskare arbetsplatser. Men det är värt alla ansträngningar, eftersom vinsterna för enskilda individer,arbetsgivarna och samhället i stort är så uppenbara, anser Veronica Magnusson.

Läs mer: Ledare – Forskare vill skärpa regler för sjuka.

Vision och SKL har satt samman en lista över de viktigaste åtgärderna som kan vidtas på en arbetsplats för att kunna sänka sjukfrånvaron:

>Sätt personalens hälsa på den politiska dagordningen.

>Chefer ska ha ansvar för ett rimligt antal medarbetare.

>Det måste finnas tillräckligt många anställda för att säkra kvaliteten och minska stressen.

>Satsa på det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Annons