Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 miljoner kronor ska ge fibernät till Skinnskatteberg

Länsstyrelsen bidrar med 21,6 miljoner kronor i stöd för att bygga fibernät på Västmanlands länsbygd. Stjärnvik i Skinnskatteberg kammar hem 7 miljoner kronor av potten.

Annons

Totalt kostar investeringen 36 miljoner kronor, och av dem kommer 21,6 miljoner från Landsbygdsprogrammet på länsstyrelsen. 580 hushåll ska få tillgång till fibernät, och 550 hushåll har redan anmält intresse. Av de 21,6 miljoner kronorna som länsstyrelsen bidrar med är det nästan 7 miljoner som går till utbyggnaden av nätet i Stjärnvik.

– Människorna som bor i de här områdena har berättat vad det skulle betyda för bygden om en investering i fibernät skulle komma till stånd. Telia avvecklar kopparnätet på flera orter i Västmanland. Lersäter, Gisslarbo och Stjärnvik är några av orterna men med den här investeringen i fibernät garanteras framtidens nät. Vi hoppas stödet kommer att ha stor betydelse för människorna i orterna, säger Indi Persson, ansvarig för bredbandsstöd på Länsstyrelsen.

Idag är skillnaden i bredbandstillgång mellan tätort och glesbygd stor. I Skinnskattebergs kommun har 20 procent av hushållen i tätorterna tillgång till fibernät, men bara en procent av hushållen på landsbygden. I Köping - där investeringar också görs i samma program - är siffrorna högre, men fortfarande är skillnaderna stora. Där har 88 procent av tätortshushållen tillgång till fibernät, men bara 5 procent av glesbygdshushållen. Pengarna från Landsbygdsprogrammet ska hjälpa till att utjämna de skillnaderna.

Sammanlagt har Landsbygdsprogrammet 30 miljoner kronor att dela ut i Västmanland, det innebär att nästan 8 miljoner kronor fortfarande inte är allokerade.

Mer läsning

Annons