Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre bor på äldreboende – ont om platser

Byggandet av ett nytt äldreboende i Fagersta drar ut på tiden. Samtidigt saknar äldre möjlighet att få flytta in på ett äldreboende. I såväl Fagersta som Skinnskatteberg och Norberg har allt färre äldre fått plats på boenden de senaste femton åren.

Annons

Fler tekniska hjälpmedel har gett fler möjlighet att stanna kvar i sitt eget hem längre, och det har också under de senaste decennierna funnits en medveten satsning för att få den allt äldre befolkningen att bli kvar hemma så länge som möjligt.

– Det finns en ambition i Sverige att låta äldre bo kvar hemma. Det är bra så länge de vill. Men när de inte orkar längre och vill ha en plats då är den situation som nu råder inte bra längre, säger Helle Wijk, docent vid Göteborgs universitet till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också - Norrbygårdens framtid: "Vi för diskussioner med landstinget"

Nya siffror som är framtagna av nyhetsbyrån Siren visar att andelen äldre (människor över 80 års ålder) som bor på äldreboende sjunker över hela landet. Västmanlands län följer trenden, och i såväl Fagersta som Skinnskatteberg och Norberg är det färre som bor på särskilda boenden.

Men svenskarna blir inte kvar hemma av egen vilja. Väntetiden till en plats på äldreboende lång, och trots att kommuner ska kunna tillhandahålla platser inom tre månader är det få kommuner i landet som lever upp till kraven. Det planerade äldreboendet i Fagersta har dragit ut på tiden, men ser nu ut att bli verklighet. Sen år 2000 har antalet platser på äldreboenden sjunkit med nästan en fjärdedel, samtidigt som den äldre delen av befolkningen blir större.

Läs också - Äldre på boenden i Norberg får inte välja mat

Den mest anmärkningsvärda förändringen står Skinnskatteberg för. År 2000 var det nästan en tredjedel av den äldre befolkningen som bodde på äldreboende – idag är det en tiondel. I Fagersta och Norberg är utvecklingen ganska lik. Från att 20-30% av de äldre bott på äldreboende har andelen nu stabiliserats omkring 15%.

Mer läsning

Annons