Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisar kritik som ren lögn

De rödgrönas påstående att Alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna är helt taget ur luften, menar Carina Sándor (FP).

Annons
Alliansens kontakter med Sverigedemokraterna före förra veckans kommunstyrelsemöte var rent formella, menar Carina Sándor (FP): ”De rödgröna ville via proportionella val få majoritet i utskotten och jag, som kommunstyrelsens ordförande, informerade dem båda hur det går till. då det är en omständlig procedur. Men några löften har inte getts”.

Alliansen lovade inte Sverigedemokraterna några utskottsplatser inför förra tisdagens möte i kommunstyrelsen, anser Carina Sándor, kommunalråd i Skinnskatteberg.

Lars Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, vill få det att se ut som att Alliansen har ett organiserat samarbete med SD, menar Carina Sándor.

– Han bygger det på att vi bejakat SD:s önskan om två ersättarplatser i utskotten. För oss är det inget samarbete. SD har rätt att sitta i utskotten, som ingår i kommunstyrelsen, då de röstats in av egen kraft, säger hon och fortsätter:

– Även de rödgröna har ju sagt ja till SD, genom att inte rösta emot. Samarbetar de också med dem då?

Alliansen har inte köpslagit med Sverigedemokraterna och något samarbete finns inte, menar Carina Sándor.

– Efter att vi besatt våra utskottsplatser fanns två ersättarplatser kvar. Jag såg inga problem med att SD fick dem och vi har ju sagt ja att de rödgröna ska få sina platser också. Vi har inte pratat politik, det har bara varit formaliteter, säger hon.

– Att få det till att vi har ett organiserat samarbete med SD, det är inte rätt att göra så. Dessutom är det inte de utan de rödgröna som ersätter Alliansen i utskotten, säger Carina Sándor.

SD gav stöd till Alliansen

På förra veckans kommunstyrelsemöte i Skinnskatteberg valdes ledamöterna till de fyra utskotten: ledningsutskottet, barn- och utbildning, tekniska och vård- och omsorg.

Alliansen, de rödgröna och Sverigedemokraterna presenterade sina kandidatförslag. Petri Ojala och Therese Lövdahl röstades fram som ersättare i tekniska respektive barn- och utbildningsutskottet.

Alliansen har tre och de rödgröna två ordinarie platser i varje utskott under 2015-2018, efter att Sverigedemokraterna valde att stödja Alliansens förslag på ledamöter.

Mer läsning

Annons