Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banvall och banvaktsstuga rustas upp – kommunen får pengar

För mer än 50 år sedan gick sista tåget förbi Oxbrons banvaktsstuga söder om Uttersberg. Men nu ska det bli lättare för cyklister, fotgängare och ryttare att ta sig den vackra vägen på den gamla banvallen förbi Tomasbosjön.

Annons
I järnvägens barndom bodde den som höll uppsikt över järnvägens spår, banunderbyggnad och signaler, banvakten, i en av järnvägen ägd stuga alldeles intill jobbet. På trampdressin eller stakdressin inspekterades järnvägen regelbundet – varje dag, vardag som helgdag vanligtvis – och fel åtgärdades. Varje banvakt hade några kilometer järnväg att hålla ögonen på och stugorna låg tätt. I mitten av 1900-talet blev systemet med banvakter ohanterligt och farligt på tätt trafikerade sträckor och kring 1960 var systemet med banvakter avskaffade. På små järnvägar med långsam trafik som Köping-Uttersberg-Riddarhyttans järnväg levde systemet med banvakter kvar längre än på snabbare tätt trafikerade sträckor. Det förekom att siste banvakten på en sträcka köpte loss banvaktsstugan för att bo där även sedan järnvägen lagts ner. Foto: Staffan Bergman

Skinnskattebergs kommun får nämligen 748 000 kronor, snudd på trekvarts miljon, för att renovera banvaktsstugan med tillhörande byggnader, och dessutom göra banvallen på sträckan till en bättre cykel- och ridled och därmed även god för promenader.

Och för att all trafik inte, som i dag, ska behöva samsas på den smala vägbron kommer man också att återuppbygga bron som tidigare fanns parallellt med järnvägen och vars stenfästen man fortfarande ser precis öster om vägbron. Den ska man kunna gå, cykla och rida över.

Dels finansieras det hela genom Landsbygdsprogrammet 2014-2020 som gemensamt finansieras av Sverige och EU, dels finansiersa det genom det kulturmiljövårdsanslag som Riksantikvarieämbetet fördelar till landets länsstyrelser – och där länsstyrelsen i Västmanland funnit Oxbrons banvaktsstuga och trakten däromkring finansieringsvärd.

I en kommentar till beslutet att ge Skinnskattebergs kommun pengarna säger Kicki Söderback vid länsstyrelsen Västmanland:

– Oxbrons banvaktarstuga med tillhörande ekonomibyggnader och den gamla banvallen bildar en kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö och det är mycket positivt att området kan rustas upp och få nya användningsområden.

Mer läsning

Annons