Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättar målande om flykten från Afghanistan

16-årige Rohullah Nazari kom ensam till Skinnskatteberg i höstas. Genom sina tavlor, som är utställda på biblioteket, kan han bearbeta sina erfarenheter.

Annons
Rohullah Nazaris tavlor på biblioteket i Skinnskatteberg möttes i onsdags både av nyfikenhet och beröm. Till vänster om honom står hans gode man Smaran Lars Klevby.

Rohullah Nazari kom till Skinnskatteberg i november förra året och är en av de omkring 45 ensamkommande flyktingungdomar som kom till kommunen under 2015.

Flykten från kriget och förtrycket i Afghanistan till Sverige tog 65 dagar för Rohullah Nazari.

– Resorna till Pakistan och sedan till Iran, och även till Turkiet, var särskilt svåra. Jag var rädd för hamna i fängelse om de turkiska soldaterna misstänkte mig. Sedan åkte vi totalt 35 personer i en liten båt över Medelhavet. Det var också farligt, säger han och tillägger:

– Jag vill glömma det mesta men jag har också blivit starkare av erfarenheterna.

Målandet tillgodoser flera behov för Rohullah Nazari, som lärde sig av sin pappa hemma i Afghanistan.

– Det är bra att dela med sig av sina erfarenheter. Det kan hjälpa andra att bli starka. Jag vill visa tavlorna för andra flyktingar, och samtidigt kommunicera att de måste anstränga sig och visa sina talanger för att lyckas här, säger Rohullah Nazari.

Alla hans målningar har blivit till efter att han kom till Sverige. Att Skinnskattebergs bibliotek valde att ställa ut hans tavlor var en stor överraskning för honom.

Utställningen pågår under mars månad och markerades dessutom med en vernissage i onsdags kväll.

– Det känns bra, jag kunde inte föreställa mig att de skulle hängas upp här, säger Rohullah Nazari.

Han trivs bra i Sverige och en av de saker han gillar mest är när människor är välkomnande och stöttande, till exempel hans gode man och hans vänner.

– De uppmuntrar mig för mina målningar och min historia, och för att jag ska kämpa och uppnå de mål och drömmar jag har.

Rohullah Nazari vill gärna fortsätta att måla, och skulle vilja studera konst på högskola eller universitet. Han vill lära sig svenska snabbt och ha ett bra jobb.

– Mest är jag intresserad av att bli datoringenjör och så kan jag ha målningen lite vid sidan om.

Smaran Lars Klevby, som är god man åt honom och fem andra killar från Afghanistan, är stolt över att Rohullah Nazaris målningar ställs ut.

– Jag blir väldigt berörd när det går bra för mina grabbar. Rohullah har med sin talang illustrerat hur det kan se ut. Alla flyktingungdomar talar inte samma språk men alla har de en historia, säger Smaran Lars Klevby.

Utställningen på biblioteket kan på sitt sätt leda till ökade kontaktytor mellan grupper, hoppas han.

– Det kan alltid leda till att fler får kontakt med de ensamkommande, så att man ser att de är ödmjuka, talangfulla och fulla med glädje, precis som andra.

Mer läsning