Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggmissen får kritik: ”Det är ett svartbygge”

Kommunen byggde utan bygglov, och den efterföljande ansökan har brister. Tills vidare står nödvändiga ombyggnationer still.

Annons
Den påbörjade altanen är tänkt för uppställning för barnvagnar. En åtgärd som kräver bygglov får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked, enligt plan- och bygglagen.

Tekniska förvaltningens missar är anmärkningsvärda, menar Angelique Nyström (FP), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Skinnskattebergs kommun.

– I slutet av förra året var det ju panik att skapa mer utrymme på förskolan, eftersom det var så trångt. Vi i nämnden har även påmint om att det krävs bygglov.

– Det är ett svartbygge. Lite pinsamt om inte ens kommunen kan föregå med gott exempel. Men vi behandlar inte kommunen annorlunda än andra sökande, säger hon.

Thomas Lenell är chef för tekniska förvaltningen i Skinnskatteberg. Han använder inte ordet ”svartbygge” men säger samtidigt:

– Vi har inte bygglov, så det är ett stort problem.

I den ansökan som sedan lämnades in i början av oktober saknas fasadritningar och teknisk beskrivning.

– Det är ett misstag, att först inte lämna in i tid och sedan inte ha fullständiga underlag. Fastighetschefen har missförstått bygglovshandläggaren, säger Lenell.

Händelsen har lett till nya rutiner för tjänstemännen.

– Nu ska man protokollföra möten vid bygglovsansökningar, om vad som ska lämnas in och när. Innan har man bara haft en diskussion.

Förvaltningens mål är att komplettera ansökan innan miljö- och byggnadsnämndens möte den 9 december.

Det påbörjade arbetet kan få rivas

Skinnskattebergs kommun ansökte i början av oktober om bygglov för åtgärder på Nyhammars förskola: bland annat för att ersätta två fönster mot fönsterdörrar på bottenplan och en brandtrappa mot en brandstege, samt att bygga en altan för att klara brandskyddskraven.

Arbetet har pausats tills förvaltningen återkommit med fasadritningar och teknisk beskrivning.

Byggnaden ingår dessutom i en av kommunen utpekad kulturmiljö och ärendet ska skickas på remiss till Västmanlands läns museum.

Om miljö- och byggnadsnämnden inte beviljar bygglov får altanen rivas.

Mer läsning

Annons