Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De spelar ett högt spel"

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna och Alliansen har ett organiserat samarbete, menar Lars Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Skinnskatteberg.

Annons
Lars Andersson (S) tycker att Alliansen i Skinnskatteberg spelat högt inför måndagens kommunstyrelsemöte.

Sverigedemokraterna Petri Ojala och Therese Lövdahl valdes in i som ersättare i tekniska respektive barn- och utbildningsutskottet när ledamöterna skulle väljas i Skinnskatteberg på måndagens möte i kommunstyrelsen.

Förslaget om två ersättningsplatser för SD ingick i Alliansens förslag på ledamöter. Det är en riskabel taktik, tycker Lars Andersson.

- Tidigare har de hela tiden resonerat "vi kan inte rå för hur SD röstar", när kommunfullmäktiges ordförande har tillsatts och budgeten antagits. Nu har man ju på något vis gjort upp om att lämna två platser till SD, säger han.

Alla utskott i kommunen har fem ordinarie ledamöter och två ersättare. Efter måndagens möte har Alliansen tre ordinarie platser och de rödgröna två. 

- Om Sverigedemokraterna stått utanför hade det blivit lottning om den femte platsen i varje utskott. Alliansen har ju lyckats ta över ordförandeposterna i kommunen. Det är väl den makten man är ute efter. Men de spelar ett högt spel, säger Lars Andersson. 

Sverigedemokraterna hade på förhand blivit lovade dessa platser, berättar Petri Ojala (SD).

- Alliansen hörde av sig och ville veta vilka vi skulle stödja. Jag sa att det sannolikt var dem och att vi i alla fall ville ha två ersättarplatser, vilket vi blev lovade. Jag sa att vi måste ha något, om vi ska stödja dem, säger han.

Alliansen har inget organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, menar Ulf Kjellin (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Nej, och jag fattar ärligt talat inte hur de tänker när de anklagar oss att ha SD i vårt knä. Vi kan inte be någon att inte rösta på oss, säger han och fortsätter: 

- En lottning hade varit fegt. Vi får aldrig reda på vad de har för politik om vi aldrig släpper fram dem. De måste ju ha något för sina röster.

Hur kommer Alliansen göra med SD i framtiden, inför andra beslut? - Det får vi se då, det kan vi inte svara på nu. Man får ta varje fråga för sig, säger Ulf Kjellin.

Carina Sándor, kommunalråd i Skinnskatteberg, skriver i ett mejl att det inte skett några överenskommelser med Sverigedemokraterna. Hon skriver också att de två ersättarplatserna som partiet fått proportionellt sett motsvarar valresultatet. 

Mer läsning

Annons