Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är fantastiskt att komma så nära ett djur”

2011 gick flyttlasset från Tyskland till Riddarhyttan i Sverige. Sedan dess har Tanja Schröder hunnit förverkliga en dröm. Att få jobba med och nära hästar.

Annons
Livet. Hästar och de flesta andra djur har kommit att bli en av de största delarna i Tanja Schröders liv. Foto: Henriette Ståhlberg

Tanja Schröder har alltid varit omringad av djur och natur. När hennes ena häst fick skadekänningar började Tanja tänka vad hon kunde göra utöver medicin. På den vägen kom idén att starta företaget TS Akupunkdjur.

– Jag är ganska nyligen färdigutbildad inom akupunktur för hästar, så företaget har inte funnits så länge. Men det är jätteroligt att vara i gång, säger Tanja Schröder.

Tanken att jobba med och nära hästar har alltid funnits för Tanja. Men i Tyskland var det inte speciellt vanligt att utbilda sig till hästakupunktör. Den idén kom först när kartongerna var uppackade i Riddarhyttan.

– I Tyskland följer de gärna traditioner. Alla går till sina jobb och alla ser det som normalt där, säger Tanja Schröder.

– Det är fantastiskt att komma så nära ett djur, och få möjlighet att förverkliga drömmar jag haft genom livet, säger hon.

Djur har likt människor stunder då de har svårt att slappna av, och upplever mycket stress. Och då kan akupunktur fungera som en lugnade metod för att få hästen att komma till ro och slappna av i musklerna, enligt Tanja.

Hon upplever att kommunen varit till stor hjälp när hon startade sitt företag.

– De har kommit med bra idéer hur jag ska utveckla min tanke. Självklart måste jag ta tag i saker för att det ska hända något, men har jag bett om hjälp så har de hjälpt till, säger Tanja Schröder.

I dagsläget kombinerar Tanja sitt företag med att vara tysklärare på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg. Något hon absolut trivs med, men kanske inte vill syssla med hela sitt kommande arbetsliv.

– Jag skulle gärna satsa fullhjärtat på företaget. Jag håller på att utbilda mig för att kunna göra akupunktur på hundar också, så någon gång i framtiden ska jag förhoppningsvis på satsa helt.

Det skiljer sig en del mellan männisikor och djur när man sätter i nålarna under akupunktur. Men Tanja förklarar att djur och människor har liknande problem som behöver åtgärdas.

– Djur är känsligare än människor och man får därför vara mer försiktig när man sätter i nålarna. Hästar kan skada sig mer, eller bli mer stressade, om nålarna sitter på fel punkter, förklarar Tanja Schröder.

I dagsläget har Tanja många kunder i närområdet kring Riddarhyttan.

– Men jag vill sprida ut mig i landet. Jag åker gärna runt och träffar djur överallt. Det skulle bara vara roligt.

Akupunktur.  Hästen Taymoor brukar få akupunktur när stressen blir för hög.
Tanjas i 18 år. Cheyenne och Taymoor har följt med Tanja genom livet, och flytten från Tyskland till Sverige.

Mer läsning

Annons