Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: ”En uppgörelse måste ha skett”

Sverigedemokraterna är rent lagligt för små för att sitta i utskotten i Skinnskatteberg, enligt Lena Dalman, jurist på SKL.

Annons

SD:s enda mandat i kommunstyrelsen räcker inte, menar hon.

– De är chanslösa att få in någon i utskotten mot de andra partiernas vilja.

SD kan inte åberopa lagen om proportionellt valsätt, som är ett sätt att fördela mandat i exempelvis utskott utifrån valresultatet, menar Lena Dalman.

– De kan inte få till proportionellt val. De är för få, och alltså rent lagtekniskt uteslutna från någon utskottsplats, säger hon.

När inte den lagen används finns inga konkreta regler för hur mandaten i kommunala utskott ska fördelas, menar Stig Montin, som är professor på Förvaltningshögskolan i Göteborg.

– Då är det helt upp till partierna. En uppgörelse måste ha skett för att SD ska ha fått de här platserna, säger han och fortsätter:

– Även om det i detta fall inte finns ett tydligt regelverk så har inget regelbrott skett. Det här är en del av det kommunala självstyret.

Lena Dalman stämmer in.

– Man måste inte bemanna utskotten enligt lagen om proportionellt valsätt. Men här har det skett ett avsteg från det, säger hon.

– Generellt sker det ju förhandlingar om poster i kommunerna. Och då kan ju ett parti erbjudas en post om man i gengäld röstar för en budget, exempelvis, säger Stig Montin.

Mer läsning

Annons