Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler går ihop för att stärka turismen

Förberedelserna pågår inför årets turismsäsong. Hittills har ett 40-tal lokala aktörer i Skinnskatteberg anslutit sig för att vara kommunens informella turistbyrå.

Annons
Pensionatet Udden, med chans till fårvallning, är ett av företagen i Skinnskatteberg som deltar i kommunens turistsatsning inför säsongen. ”Man måste samarbeta”, säger Allan Nyquist, delägare på pensionatet. Andra deltagare är bland annat Runes sport, Färna herrgård och Kolarbyn Ecolodge.

Besöksantalet på turistbyrån och en snäv budget gjorde att Skinnskatteberg förra året, som enda kommun i länet, valde att inte ha någon turistbyrå.

– Det pratades om hur vi då skulle kunna nå ut men vi har hittat ett sätt att vara där folk är, säger Anna-Lena Pligg, turismsamordnare på Skinnskattebergs kommun.

Tanken går ut på att, som i fjol, ställa ut broschyrer på plats vid besöksplatser, så kallade "infopunkter". Meningen är att företag och föreningar ska kunna tipsa besökaren om andra platser och aktiviteter. Förra året deltog 27 företag och föreningar. Hittills i år har fyra nya tillkommit.

– Inför sommaren för vi samman besöksnäringsföretag och föreningar, som får presentera sin verksamhet för varandra. Kanske upptäcker de nya platser att delge våra besökare, säger Pligg.

Pensionatet Udden, där besökaren bland annat kan pröva att valla får, deltar i satsningen för andra året.

– Ett sådant här samarbete är bra, så att turisterna blir kvar i trakten och inte åker någon annanstans, säger Eva Andersson, delägare.

En som valt att medverka är Sussie Kalliga, som inför säsongen kommer öppna ett kafé på sin gård i Hultebo, utanför Skinnskatteberg.

– Man är ju en ambassadör för kommunen och för varandra, säger hon.

Ökad turism under förra året

Gästnätterna för hotell, vandrarhem, camping och stugby totalt i Skinnskatteberg är klart flest i juli månad, följt av augusti.

Mellan 2010 och 2014 har antalet legat mellan 10 000 och strax över 12 000 (i fjol) i kommunen.

Gästnätterna har även blivit fler totalt sett. Under hela 2014 registrerades 59 125 övernattningar i kommunen. Det är 2 715 fler än året innan.

Det är mer än dubbelt så många som i Fagersta, som hade 27 250 registrerade gästnätter förra året. Motsvarande siffra saknas för Norberg.

De nationaliteter som förra året stod för flest övernattningar i Skinnskatteberg är Storbritannien (396), Nederländerna (366), Tyskland (304) och Polen (282).

Källa: Statistiska centralbyrån

Mer läsning

Annons