Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskoleförsäljning får stark kritik

Droppen rann över för moderaterna i landstinget i Västmanland när den rödgröna majoriteten i ledningen valde att sälja Skinnskattebergs folkhögskola till kommunen för en krona. Nu anmäler oppositionen ledningen till slöseriombudsmannen.

Annons
Moderaterna i Västmanlands landsting har anmält landstingsledningen, som man anser har använt skattemedel på ett slösaktigt sätt.

Det var i samband med att landstinget i Västmanland sålde Skinnskattebergs folkhögskola för en krona som fick moderaterna i landstinget att se rött. Nu har oppositionen anmält ledningen i landstinget till slöseriombudsmannen Martin Borgs.

– Droppen som fick bägaren att rinna över var försäljningen av Skinnskattebergs folkhögskola, där det fanns ett bud på 600 000 kronor men i stället sålde landstinget folkhögskolan till Skinnskattebergs kommun för en krona, säger Thomas Högström, oppostionsråd (M) i landstinget i Västmanland.

Bergslagens folkhögskola flyttade verksamheten från Skinnskatteberg till Norberg för cirka fyra år sedan. Lokalerna där skolan huserade är till stora delar oanvända i dag. Landstinget ägde fastigheten och valde att sälja den till kommunen. I försäljningen av byggnaderna skickar landstinget också med 1,7 miljoner kronor för eftersatt underhåll plus två miljoner kronor om kommunen vill riva byggnaderna inom två år.

– Vi har aldrig anmält någonting tidigare till slöseriombudsmannen, men eftersom vi tyckte att det här var en sällsynt dålig affär för landstinget ville vi redovisa detta för skattebetalarna. Kommunen och andra sidan gör en väldigt bra affär, vilket de hade gjort även om kommunen betalat det 600 000, vilket var summan på ett bud som lagts innan, säger Thomas Högström.

Slöseriombudsmannen arbetar på uppdrag av Skattebetalarnas förening och är ingen statlig myndighet.

Mer läsning

Annons