Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag kan nekas bygglov för asylboende

Abo-gruppens asylboendeplaner i Riddarhyttan strider mot byggnadsplanen, anser Anna Jansson, miljö- och byggnadschef i Skinnskatteberg.

Annons
Abo-gruppen vill starta asylboende i det före detta vandrarhemmet i Riddarhyttan, som företaget köpt just i syfte att bedriva asylboende. Abo-gruppen planerar för tio sovrum och upp till 40 asylsökande.

På onsdag ska miljö- och byggnadsnämnden i Skinnskatteberg besluta om Brommaföretaget Abo-gruppens ansökan om att göra om vandrarhemmet på Tallstigen i Riddarhyttan till ett asylboende.

Bygglov bör inte beviljas, enligt miljö- och byggnadskontorets förslag.

– Asylboende anses utgöra tillfällig vistelse. Verksamheten strider mot byggnadsplan [...] som anger bostadsbebyggelse, skriver miljö- och byggnadschefen Anna Jansson i beslutsunderlaget till miljö- och byggnadsnämnden.

Bygglov kan ges om avvikelsen godkänts vid tidigare bygglovsprövning. Men det gäller bara om avvikelsen kan anses vara liten och inte strider mot byggnadsplanens syfte.

Den avvikelse det skulle innebära att starta ett asylboende utifrån Abo-gruppens planer kan inte anses liten, anser Anna Jansson.

Ärendet har också kommenterats i remissyttranden från olika verksamheter inom kommunen.

Här framgår bland annat att fler barn i förskole- och grundskoleåldern skapar personal- och lokalbrist och att läget redan är ansträngt.

Abo-gruppen har planerat att ha plats för max 40 asylsökande, men uppskattar att byggnaden har kapacitet för ytterligare tio platser.

Läs också: Massiv kritik mot HVB-boende i Karmansbo 

Mer läsning

Annons