Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämrad skolskjuts retar många föräldrar

Skolskjutsen för vissa barn har ersatts med en allmän linje. Det är en klar försämring för barnen, menar flera föräldrar med barn på Klockarbergsskolan.

Annons
Lovisa Uusimäki Bölja, Edvin Andersson, Linnea Uusimäki Bölja och Matilda Andersson åker med VL-linjen 550 till Skinnskatteberg för att gå i skolan. På morgnarna går inte bussen fram till skolan utan stannar vid Coop. ”Skulle man ramla ut i vägen kan vad som helst hända”, säger Lovisa. ”Bussen brukar komma fram 8.05. Då blir vi alltid lite sena”, säger Edvin.

Skolbarn som åker från Uttersberg till Skinnskatteberg får på morgnarna gå av vid Coop i centrala Skinnskatteberg och korsa Centralvägen på väg till Klockarbergsskolan.

– Det har varit så här sedan i december. Innan körde bussen till busshållplatsen vid skolan på morgonen, säger Kirsi Uusimäki, som har två barn på skolan.

– Vi är förpassade till en skolskjuts som inte är en skolskjuts, säger hon.

Lösningen är inte optimal, tycker Ylva Åkerberg, sektorschef för barn och utbildning i Skinnskatteberg.

– Det är en gångväg till skolan och en bussvakt möter upp barnen. Men det blir en extra personalkostnad för oss.

– Vi har kontrakt med Kollektivtrafikmyndigheten och för en dialog med dem. Vi är inte nöjda i dagsläget, säger hon.

Avtalet har en uppsägningstid på ett år.

– Vi får se över olika alternativ för att kunna lösa frågan, säger Ylva Åkerberg.

Uttersbergsbon Göran Andersson, som också har barn på skolan, är kritisk.

– Ekonomin får gå före barnens säkerhet och välbefinnande. Nu blir ju barnen som vilka trafikanter som helst. Tänk om en vuxen inte möter upp någon dag. Då får de ju gå själva till skolan, säger han.

Skinnskattebergs skolskjutsavtal

Kommunen har sedan den 1 mars 2014 ett avtal med Kollektivtrafikmyndigheten, KTM. Det gäller till och med den 1 januari 2016 och förlängs med ett år i taget om det inte sägs upp tolv månader före avtalstidens slut.

Avtalet rör bland annat planering av rutter och upphandling, och kostar kommunen 225 000 kronor per år.

Skolskjutsarna körs av VL, Västmanlands Lokaltrafik, förutom för de elever som inte bor längs med VL-linjer. Dessa turer körs i dagsläget av Taxi Skinnskatteberg.

Mer läsning

Annons