Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gör det svårt att göra affärer”

Systemair om hur Greklandskrisen slår mot dotterbolaget.

Annons

Fagersta. Greklands ekonomiska kris lämnar inte många oberörda. För Systemairs dotterbolag i Grekland är situationen problematisk, och Skinnsbergsföretaget är rädda för att göra affärer.

Den ekonomiska krisen i Grekland skapar en problematisk situation för ventilationsjätten Systemair i Skinnskatteberg. Det dotterbolag i Grekland som företaget köpte för fyra år sedan, har inte lönat sig så som man hoppats på, och nu har situationen blivit mer påtaglig.

–  Det ligger en stor osäkerhet i om det finns pengar i systemet, vilket gör det svårt att göra affärer, säger Anders Ulf, finanisell chef på Systemair.

Rädslan, enligt Anders Ulf, är att företaget ska tillverka ordrar som de sedan inte får betalt för. Då Greklands ekonomi är sämre än någonsin har osäkerheten vuxit den senaste tiden, och en åtgärd anses nödvändig.

– Vi har tittat på en lösning som involverar kreditnämnden. De kan göra garantier och har möjlighet att försäkra i Grekland en tid framåt.

Även om lönsamheten för Systemairs bolag i Grekland varit dålig, så är det inget som påverkar företaget markant.

– Det är ett litet bolag. Det här märks inte i någon nämnvärd omfattning.  

Andra industrier i norra länsdelen märker inte av krisen lika mycket.

– Vi har väldigt lite affärer i Grekland så det finns ingen anledning att hetsa upp sig, säger Per-Lennart Berg, kommunikationschef på Seco Tools.

Mer läsning

Annons