Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes butik har varit en viktig mötesplats

”Det är en katastrof.” Så kommenterar en kund att Ingrid Gålbom går i pension och hennes spel- och tobaksbutik därmed stängs.

Annons
Ingrid Gålbom gillar Ingvar Oldsberg som programledare för Bingolotto. ”Men inget går upp mot Loket” säger hon. Nu har spelverksamheten övertagits av Ica Nibble. Tobak är annars det hon sålt mest av under de 14 år hon drivit sin butik. Ingrid är uppväxt i Bernshammar, utanför Skinnskatteberg, där hon åter är bofast i barndomshemmet.

Bernshammar/Köping. Ingrid har drivit spel- och tobaksbutiken vid Nibble centrum i 14,5 år. Först var de två delägare, men på senare år har hon varit själv, med hjälp av timanställda då hon behövt hjälp. Att ha öppet sju dagar i veckan är så klart tufft att fixa på egen hand. Men att kunderna uppskattar butiken är det inget snack om.

När jag fotar dagens huvudperson bredvid Ingvar Oldsberg i den snart tomma butiken är det flera personer som hejar och ropar till Ingrid bakom min rygg.

– Ja, hit har man alltid kunnat komma och spendera ett par timmar, det har varit viktigt socialt. Det blir så klart inte samma när spelen blir en del av Ica, säger en kund som kommer in för att köpa cigaretter.

Ingrid har haft en liten hörna med bord och stolar där kunderna har kunnat sitta och tippa sina rader och prata med varandra.

Hon är nu i full färd med att packa ihop det som är kvar i butiken. Spelen är redan överflyttade till den hörna av Ica Nibble som tagit över den verksamheten.

Kontakten med kunderna är det som hon själv uppskattat mest med sitt arbete.

– Jag har mina stammisar och visst har det hänt att jag har ringt hem till dem när de inte kommit som de brukar.

Hon har även tidigare arbetat inom handeln, exempelvis på Ica Maxi med spel, på Järnhandeln i Köping, i en skofabrik och på Tempo.

Ingrid har aldrig varit rädd på jobbet, även om rånrisken är relativt stor. Hon har fått sätta hårt mot hårt och hota rånare med larmknappen. Den har gjort att hon kunnat känna sig trygg. Närvaron av kunder har också varit en trygghet.

– Det är mina kunder jag kommer att sakna mest. Annars ska det bli ganska skönt att gå i pension, säger Ingrid.

Hon är född och uppväxt i Bernshammar och det är också där, i sitt barndomshem, som hon åter är bofast.

Efternamnet Gålbom är ett gammalt knektnamn.

– Det kommer från byn Gålby, min farfar var soldat där.

Mellan barndomen och återflytten till Bernshammar har Ingrid bott både i Köping och Kolsva.

– Jag ska ta dagen som den kommer, det blir nog inga problem att få tiden att gå, säger hon om det kommande livet som pensionär.

Hon kommer bland annat att få mer tid att umgås med barnbarnen, ett av dem bor i närheten och behöver hämtas på förskolan då och då. Två barnbarn bor också i Värmland.

Några särskilda intressen har hon inte att utveckla i nya livet som pensionär. Som egen företagare har för mycket tid gått åt till jobb för att odla hobbyer.

– Tidigare sydde och vävde jag mycket, men inte numer. Lösa korsord tycker jag om att göra, det är så avkopplande att göra innan man går och lägger sig.

Uppskattad. Ingrid Gålbom har överösts med blommor från kunder, bland annat dessa som står på disken.

Mer läsning

Annons