Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Skinnskattebergs kommun

Vikarierande biståndshandläggare kände inte till nämndens rutiner. Dessutom råder olika uppfattningar om rätten till bistånd för storstädning, snöskottning och trädgårdsarbete.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat socialnämndens myndighetsutövning inom äldreomsorgen i Skinnskattebergs kommun.

I klartext handlar det om bland annat hur människor som vill ansöka om insatser inom socialtjänstlagen får ärendet prövat.

Granskningen visade enligt IVO att socialnämndens riktlinjer för myndighetsutövning inte var kända av vikarier som arbetade som biståndshandläggare.

Det visade sig att det fanns olika bud kring frågan om äldre har rätt till bistånd för snöskottning, gräsklippning, trädgårdsskötsel och grövre hushållsarbete.

Enligt nämndens riktlinjer fanns det gränser för vad den enskilde kan ansöka om för typ av bistånd när det gäller exempelvis snöskottning eller gräsklippning. Biståndshandläggarna berättade att de inte tog upp ansökan om sådana insatser utan hänvisade i stället de sökande till andra aktörer eller till en "kommungrupp".

Men socialtjänstlagen säger annorlunda: Där finns inga begränsningar för vad människor kan ansöka om för typ av bistånd. Det är den enskildes behov som enligt lag avgör om bistånd ska beviljas och hur det ska utformas.

Rätten till bistånd "får bestämmas av förhållandena i det enskilda fallet", skriver IVO och framhåller att den rätten "inte kan begränsas av till exempel riktlinjer som beslutas av kommunen".

Mer läsning

Annons