Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolardagen bjöd på solsken, rök och kolbullar

Under söndagen anordnades Kolardagen i Skinnskatteberg för nionde året på raken. Kolmilan, som tändes under lördagen, och de övriga aktiviteterna lockade ett hundratal personer.

Annons
Kolargubbe. Sten Norén är en av entusiasterna som sköter kolmilan i år. ”Vi har hållit på med förberedelserna under hela sommaren”, berättar han.

 Den vita röken spred sig över skogen när årets kolmila, som tilldelats prinsessnamnet Sofia, var i gång under söndagen.

–Den är ganska liten om man jämför med de som var förr. Vi har använt 20 kubikmeter ved, berättar Sten Norén som är en av kolarna, eller kolargubbarna som de själva kallar sig.

Under dagen hölls även gudstjänst och en tipspromenad i skogen kring kolmilan. För den som var hungrig bjöds det på traditionella kolbullar, tillverkade av de enkla ingredienserna vatten, mjöl och fläsk.

– Det är många som vill smaka och det har varit rush hela dagen säger Jessica Jacobsson som stod och stekte bullarna tillsammans med Anette Jacobsson.

Emil Ahlsén, 9 år, var en av alla barn som smakade.

– Jag har ätit tre stycken nu, det är gott, säger han.

Anderas Ahlsén är ägare av Kolarbyn ecolodge där kolmilan ställs upp och var nöjd med årets evenemang.

– Det är en lättsam dag, inget kommersiellt. Kolmilan är ju en hobby för kolargubbarna, berättar han.

– Det är en fin tradition men på utdöende så det är kul att det går att se här.

Kolmilan ska nu vara i gång fram tills på torsdag och man räknar med att få ut mellan 8-10 kubikmeter kol i slutändan.

Mer läsning

Annons