Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan blev vallokal när ny biskop skulle utses

49 personer samlades i kyrkan i Skinnskatteberg för att välja ny biskop i Västerås stift.

Annons
Kyrkoherden och kontraktsprosten Hans Eric Johansson var valförrättare i kyrkan i Skinnskatteberg. Han tog emot röstsedlarna av de 49 som hade rösträtt i Norra Västmanlands kontrakt.

Thomas Söderberg, som har varit biskop i stiftet sedan 2008 går i pension nästa höst och i går skulle kyrkans personal välja en ny.

Norra Västmanlands kontrakt röstade tidigare i dag i Skinnskattebergs kyrka, där 49 personer var röstberättigade. I det norra distriktet ingår församlingarna i kommunerna Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Sala.

Av de 49 röstberättigade var 24 elektorer (som röstats fram i kyrkofullmäktige), 24 präster och diakoner samt Mari Jansson, som är kontraktsadjunkt och verksam i Skinnskatteberg.

Valförrättare var Hans Eric Johansson, kontraktsprost och kyrkoherde i Skinnskatteberg med Hed och Gunnilbo församling.

– Det här är mitt tredje biskopsval, säger han.

I mars hölls ett nomineringsval där alla röstberättigade inom stiftet röstade fram fem kandidater.

Om någon av dem fick mer än 50 procent av rösterna vid gårdagens val i de olika kontrakten, blir denne stiftets nya biskop.

Om inte någon av kandidaterna nådde upp till hälften av rösterna blir det en ny röstomgång den 19 maj.

I den omgången står det mellan de två som fick de flesta rösterna i går.

De nya biskopen ska vigas i Uppsala domkyrka den 6 september.

Mogren nära att bli biskop

Mikael Mogren fick nästan hälften av rösterna i biskopsvalet i Västerås stift. Nu ställs han mot Karin Johannesson i en andra valomgång som infaller den 19 maj.

Mikael Mogren jobbar i stiftet med gudstjänstutveckling och pilgrimsfrågor. Till hösten blir han förmodligen ny biskop efter Thomas Södergren som går i pension.

Med 48,3 procent av rösterna stärkte Mikael Mogren sitt favoritskap inför andra valomgången 19 maj. Då står det bara mellan honom och Karin Johannesson som fick 30 procent av rösterna.

Jerker Alsterlund kom på tredje plats med 8,7 procent. Sven Hillert blev femma och Gunilla Hallonsten fyra. Antalet blanka eller ogiltiga röster uppgick till tre.

Valet genomfördes på åtta platser i stiftet.

YNGVE FREDRIKSSON

Mer läsning

Annons