Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen gäst när världsunikt bruk firade hjul

I hela tre år så har hjulet planerats och byggts. Under onsdagen var det dags för invigning av den flera ton tunga konstruktionen.

Annons
Carina Sandór (L) berömmer hantverkarna.

Under onsdagen invigdes ett nytt vattenhjul i Karmansbo.

På plats och höll tal fanns bland annat landshövdingen Minoo Akhtarzand, Skinnskattebergs kommunalråd Carina Sándor (L), länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge och Anna Falkengren från Ekomuseum Bergslagen.

– Bruket är bland de enda i världen som fortfarande är fullt fungerande, berättade Minoo Akhtarzand, landhövding i Västmanland. Akhtarzand berättade också om brukets historia, från 1600-talet fram tills år 1958 då bruket lades ned.

Hon poängterade även vikten av att bevara dessa kulturarv.

Gemensamt för alla tal under dagen var att alla var imponerade av det nya hjulet.

– Jag vet inte om ett hjul kan vara snyggt, men tack för ett snyggt hjul, sa Carina Sandór, under sitt tal, till hantverkaren Mattias Hallgren som tillsammans med andra från Traditionsbärarna tillverkat det tunga vattenhjulet, som tillsammans med hammaren som den ska driva väger sju ton.

Läs mer om projektet med vattenhjulet

Det nya vattenhjulet ersätter ett vattenhjul som byggdes år 1980. Hjulet hade haft en hel del fel i konstruktionen och hade under åren börjat ruttna. Ett mål som satts upp för det nya var att det skulle bli konstruerat korrekt och på ett historiskt vis.

– Vi utgick mycket från en bild på det gamla hjulet som fanns innan den ersattes 1980, berättar hantverkaren Mattias Hallgren från Traditionsbärarna.

Bygget har tagit tre år att färdigställa, från det att projektet planerades till att det nu rullar i Karmansbo smedja.

– Hjulet har till 90 procent finansierats av länsstyrelsen och resterande kommer från Skinnskattebergs kommun, berättade Minoo Akhtarzand. Allt som allt har vattenhjulet kostat 800 000 kronor att bygga och färdigställa.

Läs mer: En glimt av Skinnskattebergs historia

Planerna för hjulet startade under 2013 och på uppdrag av Skinnskattebergs kommun så påbörjade hembygdsföreningen i Karmansbo arbetet med det nya hjulet.

Under invigningen spelade och sjöng Hedkören och mässingssextetten Lindeblecket. Tillslut var det dags för landshövdingen att dra i repet som startade vattenhjulet.

– Härmed förklarar jag Karmansbo vattenhjul invigt, sa hon och hjulet drog i gång med ett brak.

Efter att hjulet fått rulla en stund bjöds besökarna på lunch i närliggande Kolhuset och Mattias Hallgren höll en föreläsning om arbetet med hjulet.

Även Karmansbo smedjan öppnade för besökarna.

Läs också: Föreningarna bakom Bygd och Bruk har fått pris

Carina Sandór (L) berömmer hantverkarna.
Landshövding Minoo Akhtarzand drar i gång det nya vattenhjulet vid bruket i Karmansbo.
Musikerna underhöll i pauserna.
Vattenhjulet. Designen är tänkt att likna ett äldre hjul som fanns i bruket när det användes.

Mer läsning

Annons