Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta Grönings attack mot nya statsrådet

Debattören Lotta Gröning ifrågasätter valet av Gabriel Wikström (S) som sjukvårdsminister. Men hon får mothugg av statsrådet från Riddarhyttan.

Annons
Lotta Gröning ifrågasätter om Gabriel Wikström är rätt person att vara sjukvårdsminister.

Norberg/Skinnskatteberg. Lotta Gröning, som bor utanför Norberg, kommenterade ministerutnämningarna i en krönika i tidningen Expressen i fredags. Hon kallade då 29-årige Gabriel Wikström för ”regeringens osäkraste kort”.

Gröning tycker visserligen att Wikström platsar i regeringen, men inte på den post han har fått. Han blir minister med ansvar för sjukvård, folkhälsa och idrott.

- Att han ska ha hand om sjukvården är en gåta för mig. Det är en av de tyngsta och svåraste posterna, säger hon.

- Jag tycker att han har för lite erfarenhet, tillägger Gröning.

Hon tycker att en sjukvårdsminister borde ha en högskoleexamen. Hon påpekar att sjukvårdsektorn har en enorm budget och att det finns stora konflikter inom den.

- Det ska han klara då utan att ens ha jobbat med frågan? Jag skyller inte på honom, jag skyller på Stefan Löfven, säger Lotta Gröning.

Riddarhyttesonen Gabriel Wikström, som precis lämnat rollen som SSU-ordförande, går till motangrepp mot Lotta Gröning.

- Jag har väldigt lite till övers för människor som dömer ut andra på förhand. Det tror jag egentligen säger mer om de som dömer än de som blir dömda. Hon får komma tillbaka om något år när jag fått en chans att visa vad jag går för.

Gabriel Wikström påpekar att han har en bred politisk erfarenhet.

- Sjukvårdsektorn handlar om att kunna jämka samma en mängd olika intressen. Du har alla landstingen, du har den statliga nivån, du har privata företag, fackförbund och patientorganisationer. Det gäller att få ihop de här intressena, det gäller att kunna lyssna och det gäller att kunna samarbeta. Är det något jag gjort under hela min politiska gärning så är det precis de här sakerna. Det kommer jag fortsätta att göra och det är precis vad den här sektorn behöver, säger han.

Uppsala Nya Tidning skriver att Gabriel Wikström har en del restpoäng kvar innan han kan ta ut en kandidatexamen från universitetet. Det bekräftas av Wikström som också påpekar att han har gått många andra bra utbildningar inom partiet och via andra organisationer.

- Det är en ganska snäv bild av vad kunskap, erfarenhet och utbildning är. Jag hade nog förväntat mig mer av Lotta Gröning måste jag säga, säger Gabriel Wikström.

Lotta Gröning kommenterar Wikströms mothugg på följande vis:

- Jag kan bara önska honom lycka till, och så kan man önska att jag har fel, säger hon.

På fredagen, i samband med att ministerutnämningar blivit kända, sade statsminister Stefan Löfven följande, enligt Expressen:

– Jag har samlat ihop ett kompetent gäng. Självklart har vi gått igenom vad som krävs för att vara statsråd.

Mer läsning

Annons