Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man blir förbannad rent ut sagt"

Äldre känner sig överkörda när pensionärsråd avskaffas.

Annons
Anders Nordenbris är kritisk till att Skinnskattebergs pensionärs- och handikappråd försvinner. ”Vi har ju många medlemmar och det är ett värde i att utbyta information i frågor som rör äldre och handikappade”.

Pensionärerna har förlorat en viktig möjlighet att göra sin röst hörd, menar Anders Nordenbris, sekreterare i PRO Skinnskatteberg.

Kommunfullmäktige beslutade nyligen att avskaffa Skinnskattebergs pensionärs- och handikappråd, där bland annat PRO, politiker och tjänstemän diskuterat pensionärernas behov gällande bland annat hemtjänst och sjukvård.

– Det har rört frågor som vi som är pensionärer ser. Cirka 280 av 290 kommuner har pensionärsråd. PRO driver frågan att det ska vara lagstiftat att ha det, säger Anders Nordenbris.

Beslutet gör att pensionärerna får svårare att framföra sina behov, menar han.

– Vi pensionärer får svårare att göra oss hörda hos politiker och tjänstemän. Rådet har varit en kanal in för dessa frågor, och så stryps den bara.

PRO Skinnskatteberg är kritiskt mot att det inte presenterats något nytt alternativ till pensionärsrådet.

– Det är dåligt. Man blir förbannad rent ut sagt, säger Anders Nordenbris.

Fredrik Skog (V), vars förslag röstades igenom, tycker inte att specifika grupper ska gynnas av att ha en särskild kanal för påverkan.

– Och med politiker i rådet blir det lätt att man företräder partiet och inte kommunen. Det klart man måste hitta nya former för samverkan men som jag ser det ska det bara vara tjänstemän som diskuterar.

Stor oenighet kring råden

Skinnskattebergs kommunfullmäktige har beslutat att ta bort kommunens pensionärs- och handikappråd, brottsförebyggande råd, folkhälsoråd och näringslivsråd.

Frågan slutade i omröstning, där Alliansens 14 ledamöter reserverade sig mot Fredrik Skogs (V) förslag, som fick stöd av de rödgrönas 15 ledamöter samt Sverigedemokraternas två ledamöter.

Mer läsning

Annons