Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest pengar föreslås till vård och omsorg

Kostnader för Skinnskattebergs nya LSS-boende och målet om rätt till heltid inom vård och omsorg är två förklaringar.

Annons
Utöver de föreslagna driftkostnaderna finns 3,37 miljoner kronor att fördela. Här har Alliansen och Socialdemokraterna prioriterat rätt till heltid inom vård och omsorg. Hela Skinnskattebergs budget spikas i fullmäktige i kväll.

I kväll ska kommunfullmäktige i Skinnskatteberg besluta om kommunens budget för 2016. Mest pengar föreslås till vård och omsorg, 84 miljoner kronor, som även föreslås störst tillskott jämfört med 2015 års budget, 9 miljoner. 84 miljoner ska täcka verksamhetens driftkostnader.

– Äldre- och familjeomsorgen är de tunga bitarna. Sedan har vi ju byggt ett LSS-boende. Det står för 5 av de extra 9 miljonerna. Hemsjukvården och familjehemsplaceringar står också för en stor ökning, säger Carina Sándor (FP), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Vård och omsorg är även prioriterat för de 3,37 miljoner kronor som finns att disponera för satsningar. Här har både Alliansen och Socialdemokraterna i sina förslag prioriterat kommunens nya mål om att erbjuda alla medarbetare inom vård och omsorg rätt till heltid.

Till detta vill S avsätta 2 miljoner kronor för nästa år, Alliansen 1,2 miljoner.

– 1,2 miljoner ska gå till att undersöka efterfrågan bland personalen, och till viss del köpa in bemanningssystem och starta utbildningar. Vi vill börja att satsa i lägre takt, säger Carina Sándor.

– Vi tror det krävs en rejäl satsning för att komma i gång ordentligt, projektera och implementera det på ett bra sätt, och för att några ska hinna få heltid redan till hösten, säger Lars Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fler förslag om satsningar

Del ur kommunstyrelsens driftbudgetförslag för 2016 (i miljoner kronor). 2015 års driftbudget inom parentes:

Vård/omsorg: 84 (75)

Barn/utbildning: 76,6 (76,1)

Kultur/fritid: 10,5 (9,7)

Teknik/service: 6,3 (7,5)

Näringsliv: 5,8 (5,4)

3,37 miljoner återstår för satsningar. Här är några skillnader bland förslagen:

Alliansen: Skolskjutsar: 800 000. Driftsbuffert: 660 000. Förstudie bostäder: 100 000. Investering: 1 miljon i lekplatsinsatser i Färna och Skinnskatteberg.

Socialdemokraterna: Förstärka förskola och skola, 500 000. Läxhjälp: 120 000. Ungas föreningsverksamhet: 200 000. Investering: 1 miljon till ny lekplats i Skinnskatteberg.

Mer läsning

Annons