Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt miljöbrott vid sjö

Sten, sandsäckar och en presenning har använts för att fördämma sjön Dagarn. Vattennivån i Darsbobäcken har därför sänkts drastiskt, något som hotat ett känsligt öringsbestånd.

Annons
Sjön Dagarn ligger mellan Skinnskatteberg och Fagersta.

Skinnskatteberg/Fagersta. Det misstänkta miljöbrottet upptäcktes i mitten av juli.

Någon har fördämt sjön precis vid utloppet till Darsbobäcken. Det är en bäck med ett bestånd av Håltjärnsöring, en västmanländsk öringart.

– Det finns en risk att det här får konsekvenser för djurlivet när någon gör på det sättet. Det beror bland annat på hur snabbt utflödet hejdades och när påverkan skedde, säger Gunilla Alm, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

– Om vattendraget torrläggs ganska snabbt och tillflödet från andra håll är litet så kan det bli så lite vatten att fisken torrläggs, stressas och dör, fortsätter hon.

Länsstyrelsen misstänker att det rör sig om ett miljöbrott och har lämnat en anmälan till polisen.

Enligt uppgift till länsstyrelsen var vattenståndet i sjön 30 centimeter högre än normalt för årstiden. I bäcken var det på de grundaste ställena fem till tio centimeter djupt vatten.

Fördämningen öppnades av markägaren Sveaskog kort efter att den upptäcktes och någon påverkan på djurlivet har hittills inte kunnat spåras.

En sommarstugeägare som FP pratat med kände inte till fördämningen:

– Nej, det kände jag inte till. Det är mer vatten än normalt men det tror jag beror på att det varit så blött i år.

Mer läsning

Annons