Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohammad vill vara ett föredöme

”Att få jobb som invandrare i Sverige tar ofta flera år, men jag har haft tur”, säger Mohammad Alharky som fått fast jobb på Apoteket i Skinnskatteberg.

Annons
Apotekaryrket är Skinnskattebergsbon Mohammad Alharkys drömyrke, eftersom han vill hjälpa andra människor. ”I Syrien var jag medlem i Röda korset och det är jag här också”. Han kombinerar SFI-studier med att jobba halvtid på Apoteket i Skinnskatteberg.

Mohammad Alharky kom till Sverige från Syrien för 14 månader sedan. Efter fyra månaders praktik blev han tillsvidareanställd på Apoteket i september.

– Jobb är jätteviktigt för att komma in i samhället. Innan jag kom hit hade jag hört att det skulle vara jättesvårt att få jobb i Sverige.

Förutom språket är inställningen spelar stor roll för att komma in på arbetsmarknaden, Mohammad Alharky.

– Det är viktigast. Alla som kommer till Sverige måste söka jobb, kämpa och vara positiva och inte bara sitta hemma och få bidrag, säger han och fortsätter:

– Att få jobb som invandrare i Sverige tar ofta flera år, men jag har haft tur.

Det egna intresset bidrog starkt på att Mohammad Alharky jobbet på Apoteket.

– Jag dit själv och frågade, och berättade att jag jobbat som apotekare i 15 år i Syrien. Jag tror att om man visar intresse och söker så kan man få jobb.

Mohammad Alharky hoppas att han kan tjäna som ett positivt föredöme för andra invandrare.

– Man vill kunna visa samhället att man inte bara är här för att få bidrag. Jag tror att jag kan vara ett bra exempel på att det är möjligt att få en egen försörjning.

Mer läsning

Annons