Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigeriansk konst visades upp på Galleri Astley

Utställningen under helgen bestod av fem konstnärers verk som inspirerats av sin kultur.

Annons

Från vänster: Adeyinka Akingbade, Babalola Bukola Mojisola, Aladegbongbe Aderinsoye, Kunle Adeyemi och Jamiu Oladoyin Labode.

Fem konstnärer från Lagos, Nigeria, besökte Galleri Astley under helgen som var. Konstverken bestod av måleri, metal foil och textil, men även workshops och seminarier. Evenemanget är ett samarbete med Grafikverkstan Godsmagasinet, Örebro konstskola, Quintessence Gallery i Lagos och Galleri Astley. Under lördagen berättade konstnärerna om livet i Lagos och sina konstnärsskap.

Läs också: Vernissage under andra advent på Wanbo herrgård

Kunle Adeyemi är lärare på en konstskola i Lagos. Det är han som är initiativtagare till samarbete. Han har besökt Uttersberg vid flera tillfällen, men denna gång kom han inte ensam.

–Jag tänkte inte åka ensam den här gången, så jag tog med mig mina kollegor, säger Kunle Adeyemi.

Läs också: Kindstrand om det fria ordets utmaningar

Hans tavlor består av abstrakta motiv och precis som med de andra konstnärerna så ligger det mycket tankeverksamhet bakom konstverken.

–Jag har inspirerats av kvinnor, moderskapet och fertilitet. Det ser ut som händer som omfamnar en mage, säger Kunle Adeyemi.

Aladegbongbe Aderinsoyes tavlor är gjorda i metal foil.

Samtliga av de fem konstnärerna inspireras av sin egen kultur. En viktig del av besöket i Uttersberg handlar om hur konstlivet fungerar i Sverige med att arbeta med konst.

–Jag vill kunna representera min egen bakgrund i min konst. Den handlar om våra ritualer och ceremonier, säger Aladegbongbe Aderinsorye som arbetar med tekniken metal foil.

Läs också: Krönika: Vissa frågor ställs bara i skydd av mörker

Babalola Bukola Mojisola gör klädesplagg i textil. De plagg som hon haft med sig till Galleri Astley har hon tillverkat i år.

– Plaggen passar människor i ålder 16 - 45 år. Jag inspireras av afrikanska tryck, säger Babalola Bukoja Mojisola.

Mer läsning

Annons