Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbygården kan tvingas stänga efter blunder

Kulthammar AB, som driver Norrbygårdens asylboende i Fagersta, har inte uppfyllt alla krav i Migrationsverkets senaste upphandling.

Annons

I våras lämnade 27 företag i länet anbud inför Migrationsverkets upphandling av ramavtal för tillfälligt boende för asylsökande. Fem av de 27 anbuden ratades, enligt Migrationsverkets beslut från i juni.

Ett av dem var Kulthammar AB:s anbud gällande Norrbygården, där företagets ansökan saknade lagfart.

– Kan vi inte se att man har tillgång till fastigheten kan vi inte teckna avtal, säger Mirsad Slavotic, kommunikatör på Migrationsverket.

Likabehandlingsprincipen har gjort att det inte gått att komplettera ansökningarna.

– Vi skickade in arrendeavtalet men inte kopia på lagfarten då vi inte förstod att det krävdes även när man inte äger fastigheten. Det var lite otydligt, säger John Munther, platschef på Norrbygården.

– Man måste kunna visa att den man hyr av faktiskt äger fastigheten, säger Slavotic.

Kulthammar har ett ramavtal för Norrbygården som går ut 20 september. Då asylboendet är upphandlat i en tidigare ramavtalsupphandling är det inte så enkelt som att bara förlänga det, berättar Mirsad Slavotic.

Migrationsverket tittar därför på de juridiska möjligheterna för ett avrop. Då måste myndigheten ta hänsyn till alla företag i ramavtalet, däribland Kulthammar, och följa bestämd rangordning för att utse en leverantör. Är ett avrop inte möjligt måste de asylsökande på Norrbygården få ett annat boende.

Rätten måste bedöma frågan

Migrationsverkets tilldelningsbeslut inför ramavtalsavhandlingen har överklagats och processen är pausad i väntan på förvaltningsrättens dom.

Om rätten bedömer att Migrationsverket gjort rätt så omvandlas tilldelningsbeslutet till ramavtal.

Mer läsning

Annons