Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokaler blir ett lyft för förskolan

Skinnskattebergs kommun har löst det långvariga problemet med att hitta nya förskolelokaler i Färna.

Annons
Skinnskatteberg tilldelades tidigare i vår 15,7 miljoner kronor i statsbidrag. Av dessa har kommunstyrelsen beslutat att lägga 3,5 miljoner kronor på förskolelokaler i Färna. Fastighetsköpet gick på 2,95 miljoner, resten går till lokalanpassning. I nuläget går ett 20-tal barn på förskolan.

I veckan nådde kommunen en överenskommelse med hyresvärden Marnix Bijl, som tidigare har hyrt ut lokaler för kommunens förskoleverksamhet i Färna. Förskola har hittills bedrivits i en utbyggd del av den före detta skolbyggnaden, som kommunen nu har köpt för 2,95 miljoner kronor.

– Detta var den bästa tänkbara lösningen. Det är stora, fina lokaler, säger Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Sedan hyresvärden

sa upp avtalet 2014 har kommunen förlängt kontraktet och under tiden letat efter en permanent lösning.

– Vi vill ju ha en förskola i Färna men det har inte varit enkelt att hitta andra lokaler där. Alternativet har varit att hitta ett annat hus, bygga nytt, eller förlänga kontraktet. Vi fick förlängt året ut, men sedan blev byggnaden till salu, säger Carina Sándor.

Kommunen tar över lokalerna i december och förskolan kommer flytta in i huvudbyggnaden, där det varit ”bed and breakfast”.

– Det blir en förbättring med fler toaletter, nu finns bara en för barnen och en för personalen, större utrymme och duschmöjligheter. Det finns inte nu, säger Marianne Andersson, förskolechef i Skinnskatteberg.

En del lokalanpassningar krävs innan flytten.

– Det återstår att se när vi kan flytta in, men målet är så fort som möjligt, säger hon.

Mer läsning

Annons