Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar framtid för Färna vattenkraft

En komplicerad juridisk process hotar driften av Färna kraftverk. Nu måste ägaren, Färna herrgård, ansöka om tillstånd för att inte riskera att det måste stängas ner.

Annons
Kraftverket är en del av den gamla bruksmiljö där Färna herrgård ingår. Ägaren Wenche Engström driver hotell och spa-anläggning på herrgården.

Färna kraftverk driver vattenverksamhet utan tillstånd, något som varit föremål för en lång juridisk process med start 2009. Vattenkraftverket består av sju dammar samt en kraftstation och köptes 2014 av Färna herrgård, med syfte att göra herrgårdsfastigheten självförsörjande.

Turerna kring kraftverket har varit många. Sammanfattningsvis har det handlat om huruvida ett tillstånd för driften finns eller inte sedan innan.

I den senaste domen från januari 2015 fastslår mark- och miljödomstolen slutligen att inget tillstånd för att bedriva vattenkraft finns sedan tidigare och att ägaren därför kan krävas att ansöka om tillstånd. Om det inte görs kan det komma att bli fråga om ett förbud mot att driva vattenkraft.

Wenche Engström, vd för Färna herrgård, visar runt i den natursköna miljön runt kraftverket. Det är en kulturmiljö med 500 år på nacken som kommer att påverkas mycket om kraftverket måste stängas ned.

– Det finns exempel på kraftstationer där dammarna rivits och det ser förskräckligt ut.

Hon anser att länsstyrelsens handläggning av ärendet är en tjänstemannaprodukt. Ett inslag i byråkratins djungel som skapat en rundgång som stundvis är obegriplig för dess syfte, att kraftverket ska få drivas som det alltid har gjorts.

– Vi avser att söka tillstånd, men tyvärr är det extremt byråkratiskt, säger hon.

I alla turer

kring kraftverket har hon känt att det kanske vore lika bra att lägga ned det.

– Men det säger länsstyrelsen att de absolut inte vill, så jag förstår inte varför de inte bara beviljar oss tillståndet.

Tillståndsansökan är en process i sig: först ska en avgränsning om vad som ska ingå i ansökan göras samt en miljökonsekvensbeskrivning. Sedan ska samråd med de som bor runt omkring samt andra berörda myndigheter hållas, så att alla får chans att uttrycka sina åsikter.

– Men blir det för komplicerat så måste vi stänga ned och då vet vi inte om vi ska öppna eller stänga dammarna.

Kraftverket byggdes 1942 av dåvarande ägaren statliga Domänverket. Redan där borde det, enligt Wenche Engström, ha funnits godkända papper på att verksamheten fick bedrivas.

– Nu känns det som att vi ska städa upp vad staten inte gjorde.

Planen att göra herrgården självförsörjande via kraftverket känns inte aktuell så länge det inte finns något tillstånd.

– Men renare el än detta får man leta efter, säger Wenche Engström.

Läs mer: Länsstyrelsen: Lagen kräver tillstånd

Färna vattenkraftverk

Järnbruket i Färna hade sin storhetstid från början av 1600-talet till slutet av 1800-talet. Herrgården fick sitt nuvarande uppförande 1857.

I början av 1900-talet lades bruket ner, som så många andra i landet.

1930 tog statliga Domänverket över och förlade skogsutbildningen till Färna.

1942 lät de bygga ett nytt kraftverk i Färnaforsen.

1994 förvärvades Färna herrgård av familjen Engström.

2014 köpte de kraftverket.

Mer läsning

Annons