Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt asylboende slipper böter

Kommunen krävde 112 000 i vite av Abo-gruppen som drev ett asylboende i Riddarhyttan utan tillstånd. Men beslutet saknar laglig grund, enligt mark- och miljödomstolens dom som kom i dag.

Annons

Abo-gruppen nekades bygglov men fortsatte bedriva asylboendet ändå.

Den 27 april tog miljö- och byggnadsnämnden i Skinnskatteberg ett beslut om att förbjuda Abo-gruppen att använda vandrarhemmet på Tallstigen i Riddarhyttan som asylboende. Förbudet var förenat med fortlöpande vite på 3 200 kronor per dygn så länge verksamheten pågick.

Skälet till beslutet var att verksamheten startat trots att kommunen hade nekat bygglov.

Läs också: Flyktingar på plats – trots nekat bygglov

När kommunen kontrollerade asylboendet den 1 juni bodde det fortfarande sju familjer på anläggningen. Det hade gått 35 dygn sedan kommunen förbjöd fortsatt verksamhet. Kommunen ansökte därför om att få kräva vite på 112 000 kronor.

Men Abo-gruppen ser ut att slippa böter. Mark- och miljödomstolen anser att kommunens utdömande av vite inte är lagligt grundat. För att vite ska vara befogat, enligt domstolen, krävs att bristerna är uppenbara och väsentliga. I det här fallet finns inga preciserade säkerhetsbrister. Ingen kontroll gjordes av byggnaderna eftersom bygglov nekades.

Se även:

Asylboende i Riddarhyttan stängs

Asylboende tvingas betala vite

Förbud mot asylboende i Riddarhyttan

Grusade planer för asylboende och HVB-hem

Mer läsning

Annons