Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olönsam direktlinje till Västerås läggs ned

Många har protesterat mot att linje 880 slopas. En som drabbas är Julia Nielsen, som pendlar till gymnasiet i Västerås varje dag.

Annons
Julia Nielsen valde att gå gymnasiet i Västerås delvis på grund av att expresslinjen fanns. Nu får hon och många andra pendlare en längre restid via Köping.

VL:s busslinje 880, som är den enda direktlinjen till och från Skinnskatteberg, slutar att trafikeras till sommaren.

Det beslutade Kollektivtrafiknämnden i februari.

– Linje 880 har varit en testlinje, där vi i fyra år har olika trafikupplägg. Men vi ser att kostnaden för linjen motiverar inte det väldigt låga resandet, säger Jakob Klasander, trafikplanerare på Kollektivtrafikmyndigheten, som äger VL.

Det totala antalet resor, påstigningar på bussen, på linje 880 stannade under förra året på knappt 5 000, berättar Jakob Klasander.

– Vi har sett en negativ trend på linje 880, som är vår minsta linje. Nu har vi omfördelat resurserna från 880:an för att kunna köra mer på våra starkare linjer, säger han och fortsätter:

– Linje 500 mot Fagersta och 550 mot Köping har ökat och ligger på cirka 230 000 resor per år.

Nedläggningen av linje 880 är en del i en större lösning, med större satsningar på stomlinjerna.

– 500-linjerna kommer att utökas med mer kvälls- och helgtrafik, främst på fredag- och lördagskvällar. Och så blir det generellt någon mer avgång på vardagar, säger Jakob Klasander.

Att linje 880 försvinner är olyckligt, tycker 17-åriga Julia Nielsen, som är beroende av att åka buss till gymnasiet i Västerås.

– Det är väldigt trist. Vi är många i Skinnskatteberg som vill åka till Västerås. Det finns bara en busslinje dit och den lägger man ner.

En lösning kunde vara att dra ned på turerna på andra linjer, tycker Julia Nielsen.

– Bussen till Köping, till exempel, behöver inte vara en gång i timmen. Man kan lägga ned någon rutt där och så får vi ha kvar den enda linjen till Västerås.

Julia Nielsen har två år kvar på gymnasiet men kommer hädanefter få åka till Västerås via Köping, och restiden förlängs.

– Det tar en timme från Skinnskatteberg till Köping och sedan kan man ta bussen eller tåget men då måste man vänta. Oavsett vilket man gör tar det två timmar totalt. Nu blir det att jag måste pendla fyra timmar per dag. Det ser jag inte fram emot.

Expresslinjen till Västerås bidrog till att Julia Nielsen valde att gå i gymnasiet där.

– Jag hade inte valt Västerås om den inte hade funnits. Jag vill att den ska finnas kvar så att vi kan ta oss till skolan och andra till sina jobb där, säger hon.

– Jag förstår att från Skinnskattebergs sida så är det olyckligt. Vi vill knyta ihop länet på alla sätt men har sett att det inte finns underlag för linje 880. Det är inte kul att lägga ned linjer, men den krassa verkligheten är att det är för få resenärer, säger Jakob Klasander.

Mer läsning

Annons