Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus hyllas efter hjälteinsats

Hade inte Pontus Wickberg och hans klasskompisar ryckt in när Britt Andersson var med om en mototrcykelolycka kanske hon inte hade kunnat gå i dag.

Annons
Pontus Wickberg, gjorde en hjälteinsats.

Det var Expressen som först uppmärksammade Pontus Wickbergs hjälteinsats vid en motorcykelolycka den 31 augusti mellan Österfärnebo och Horndal. Kanske var det en slump, eller så var det ödet att just Pontus Wickberg kom till Britt Anderssons, 75 år, räddning.

LÄS MERPontus räddade Linns farmor efter olyckan

När han och klasskompisarna från Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg såg en motorcykel och två personer i diket var de inte sena med att rycka in för att hjälpa till. Med de kunskaper som Pontus Wickberg har var han minst sagt rätt person på plats.

– Jag har gått en första hjälpen-utbildning. Första hjälpen i terräng. Där lär man sig om risker med nackskador. Man ska stabilisera nacken för att undvika skador i framtiden.

Britt Andersson som råkade ut för motorcykelolyckan klagade på domningar i ben, armar och just smärtor nacken.

Pontus Wickberg höll Britt Anderssons nacke stabil till ambulansen kom. Han pratade även med henne för att hålla henne vid medvetande.

Britt Anderssons barnbarn Linn Andersson är tacksam för Pontus insats och att det var just han som anlände till platsen.

– Läkarna berättade att om Pontus inte hållit huvudet still fanns det stor risk att farmor kunde ha blivit förlamad, säger Linn Andersson.

Om det var ödet eller en slump går bara att spekulera i.

– Att det kommer en sån person till just den olyckan, som visste exakt vad han skulle göra, säger Linn Andersson som har nära till tårar vid tanken på vilken tur hennes farmor hade.

Efter olyckan ville Britt Andersson tacka Pontus Wickberg för hans hjälteinsats. Därför skrev Linn Andersson ett inlägg på Facebook där hon bad om hjälp att finna honom.

–När jag vaknade på morgonen dagen efter så hade inlägget delats 5000 gånger.

Tack vare delningarna fick Pontus Wickberg reda på att Britt Andersson försökte få tag på honom. Han svarade då Linn och gav sig till känna. Nu är Britt Andersson och Pontus Wickberg vänner på Facebook.

– Jag hjälpte henne lägga till honom som vän. Jag vill ju jättegärna att det ska träffas, säger Linn Andersson.

Pontus Wickberg vill poängtera att han inte var ensam på plats vid olyckan.

– Vi var flera som hjälptes åt.

Linn Andersson berättar att efter omständigheterna mår hennes farmor bra i dag. Pontus Wickberg är glad över att veta att hon mår bra.

– Det känns bra att veta att man kan göra så lite men att det gör så stor skillnad. Det är också en grej jag lärt mig på utbildningen att man måste agera och inte titta på.

Om du är först vid en olycka

Få en överblick. Vad har hänt, hur många är skadade och finns det andra risker?

Prioritera. Vad måste göras först? Utrymma fordon, varna andra?

Varna andra genom att slå på varningsblinkers och ställa ut varningstriangel.

Larma 112. Efter att ha fått en bra bild över situationen så tillkalla hjälp.

Om någon är medvetslös, utför första hjälpen. (LABC)

Källa: falcksverige.se

Mer läsning

Annons