Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många motioner skriver politikerna

I snitt har mindre än en tredjedel av Skinnskattebergs politiker lämnat in en motion de senaste tre åren.

Annons
Bara 13 olika politiker ligger bakom de motioner som lämnats in i Skinnskatteberg 2013-2015. Totalt 26 motioner har lämnats in under de tre åren, vilket i snitt är strax under nio per år. Det innebär att färre än var tredje av kommunfullmäktiges 31 ledamöter skrivit en motion varje år. Bilden är från Skinnskattebergs fullmäktigemöte i april förra året.

Via motioner kan politiker föra fram förslag till beslut. I Skinnskatteberg har det uteslutande använts av oppositionen.

De senaste tre åren har Skinnskattebergs politiker lämnat in 26 motioner. Det innebär strax under nio motioner per år, fördelat på 31 ledamöter i fullmäktige.

– Jag tror att många av de nya ledamöterna inte haft en tanke på att skriva en motion. Det finns ingen vana. Eller så vet man inte hur man gör, säger Bo Öberg (M), kommunfullmäktiges ordförande i Skinnskatteberg.

Bo Öberg är själv en av dem som lämnat in flest motioner de senaste åren: fem egna och varit delaktig i en sjätte. Ingen har antagits i fullmäktige.

– Jag tror att det är en del av det politiska spelet.

– Motioner är en viktig funktion som tyvärr inte alltid fungerar. Den sittande majoriteten säger ju i princip nej till allt. Många låter nog bli att skriva motioner för att det känns som det inte är någon idé, säger Bo Öberg.

Är det någon av dina motioner som du särskilt skulle ha velat få igenom?

– Spontant är det den om att införa vårdhundar. De får dementa att leva upp och hjälper till i rehabiliteringen.

Totalt 13 politiker var delaktiga i de 26 motioner som lämnades in under 2013-2015.

– Det är tråkigt. För demokratins skull och Skinnskattebergs utveckling vore det trevligt om fler skrev motioner, säger Bo Öberg.

Läs mer: Motionerna i Skinnskatteberg 2013-2015 – hela listan

Mer läsning

Annons