Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska sågverken möta framtiden

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) besökte Setra i Skinnskatteberg på måndagsförmiddagen.

Annons
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), näst längst till höger, i samspråk med Setras platschef Harald Nylinder. Även Sveaskog, delägare i Setra, och näringsdepartementet var representerat.

Regeringen har nyligen påbörjat arbetet med att ta fram ett nationellt skogsprogram, vars resultat ska presenteras under våren 2017.

– Programmet sätter ramen för en långsiktig strategi för hur vi ska använda svensk skogsråvara och gå mot en mer biobaserad ekonomi, säger Sven-Erik Bucht.

Framtiden kommer kräva att vi bygger mer i trä, menar landsbygdsministern.

– Det är klimatsmart, och då behövs sågverken. Och Setra är ett relativt stort sågverk, som givetvis är betydelsefullt för bygden här.

En utmaning för sågverksindustrin är att ställa om och göra nya produkter, när exempelvis behovet av tidningspapper minskar.

– Det kommer handla mer om biodiesel och biobensin, men också att effektivisera basen i skogsindustrin: sågade trävaror och pappersmassa, säger Sven-Erik Bucht.

Ett nationellt skogsprogram sätter frågorna på tapeten, tycker Harald Nylinder, platschef på Setra.

– Alla andra material, till exempel stål och betong, sprider mer koldioxid. Trä är ett naturligt material, det är att leva på förnyelsebara resurser, säger han och fortsätter:

– Sågverksbranschen är en av våra viktigaste branscher för en hållbar, biobaserad ekonomi.

Mer läsning

Annons