Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Skinnsberg få fler som jobbar

Individens behov blir centralt hos den arbetsmarknadsenhet som Skinnskattebergs kommun tar fram.

Annons
Astena Zerufael är inskriven i arbetsförmedlingens tvååriga projekt Påfart, men siktar på att bli modersmålslärare i tigrinska, precis som i hemlandet Eritrea. Påfart är ett arbetsmarknadspolitisk projekt i samverkan mellan bland annat kommunerna i norra länsdelen och Arbetsförmedlingen.

En del i arbetet, som syftar till att få fler i sysselsättning, är att slå ihop kommunens enhet för arbetsmarknad, Alltjänst, och integrationsenheten, som i dag ryms inom individ- och familjeomsorgen.

– Vi hoppas det ger en mer naturlig integration, i stället för att enheterna jobbar med separata grupper, säger Maria Dillner, sektorchef på vård- och omsorg, som tar fram förslaget ihop med sektorn för näringsliv och utveckling.

Förhoppningen är att samverkan med Arbetsförmedlingen och näringslivssektorns företagskontakter ska leda till praktik och arbete.

Astena Zerufael bor i Riddarhyttan. Hon kom till Sverige för drygt två år sedan och läser på sfi i Fagersta.

– Det är bra att kommunen hjälper folk att få jobb. Det blir en chans för flyktingar, till exempel. Efter att ha deltagit i arbetsmarknadspolitiska program riskerar man att bli sittande hemma. Hur ska man då hitta jobb och lära sig svenska, säger hon och påpekar att chanserna till jobb ökar om man har ett stort nätverk.

– Jag vill gärna ha svenska vänner, men det är svårt. Svenskar är hjälpsamma men tar lång tid att lära känna.

När ett förslag lagts fram om hur kommunenheterna kan slås ihop och hur mycket personal och resurser som krävs ska politiken ta beslut.

– Målet är att bli klara med enheten i år, säger kommunalrådet Carina Sándor (L).

Skinnskattebergs integrationsplan

Mottagandet av flyktingar har fått Skinnskatteberg att växa. En fortsatt ökning är viktig för kommunens ekonomi och betydelsen ökar att hantera de behov som flyktingmottagande skapar. En del i detta är kommunens integrationsplan, där arbetsmarknads- och integrationsenheten ingår.

Strategin ska på ett systematiskt och konkret sätt visa hur kommunens olika sektorer ska utveckla och förbättra integrationen. Huvudområdena är integration och arbetsmarknad, bostäder, skolan samt civilsamhällets potential.

2015 var 18,65 procent av Skinnskattebergs befolkning födda utomlands, enligt Statistiska centralbyrån (58 personer fler jämfört med 2014).

I år väntas cirka 50 personer skrivna i kommunen gå ur Arbetsförmedlingens etablering. Dessa ska då in på den ordinarie bostads- och arbetsmarknaden eller vuxenutbildningen.

Mer läsning

Annons