Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sándor: "Regeringen struntar i majoriteten av de asylsökande"

Skinnskattebergs kommunalråd om integration och framtiden.

Annons
Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Vad kan barn och ungdomar i skolan förvänta sig för stöd från Skinnskattebergs kommun?

För nyanlända elever i skolan kan man förvänta sig stöd avseende mottagning, kunskapskartläggning, förberedelsegrupp, förberedelseklass, utslussning, inkludering, årskursplacering, studiehandledning på modersmålet, modersmålsundervisning samt svenska som andraspråk.

Läs mer: "Det är jättekul att gå i skolan"

Läs mer: Här är antalet elever en femtedel fler

Hur ska vuxna kunna lära sig svenska snabbare?

Individanpassad SFI med koppling till arbetsmarknad. Svenskundervisning måste kunna ske parallellt med jobb och praktik. För nyanlända invandrare är nyckeln till att lära sig svenska, möjligheten att aktivt kunna använda sig av svenska språket i samråd med andra. I sammanhanget handlar det också om att skapa mötesplatser, inte bara för att lära sig språket utan även för att umgås och inte bli isolerade.

Läs mer: Nära en fördubbling av elevantalet på SFI

Läs mer: "Tuffare för dagens nyanlända"

Vad tycker du om regeringens integrationspolitik?

Regeringen är framför allt senfärdig vad gäller integrationspolitiken. Ett ökat asylmottagande kräver viktiga och brådskande reformer, framför allt gällande jobb, bostäder och utbildning. Regeringen gör vissa satsningar på utrikes födda med utbildning, men struntar i majoriteten av de asylsökande som har lägre utbildningsnivå. Dessa människor kommer inte hjälpas av aldrig så bra system som validering eller regeringens snabbspår. De behöver utbildning, men framför allt behöver de en chans att få ett riktigt jobb. Liberalerna vill införa yrkesskola, en yrkesutbildning för vuxna motsvarande gymnasial nivå, med stor inslag av arbetsplatsförlagt lärande. Det måste också bli billigare att anställa och Liberalernas startjobb är ett svar på detta. Vi behöver mer reformer som RUT, inte mindre.

Regeringen måste också vidta åtgärder för att korta Migrationsverkets handläggningstider så att etablering kan påbörjas tidigare. Det är förödande för individen att vänta i åratal på att få ett besked, oavsett resultat.

Läs mer: Toppolitikerna om läget i norra Västmanland

Hur har kommunen förändrats om tio år?

Vi är fler invånare, vi har byggt ut välfärdssystemet med förskola, skola, äldrevård, infrastruktur, bostäder och så vidare. Vi har också fått ett bättre företagsklimat med fler företag och därmed fler arbetsställen. Vi har blivit en attraktiv tillväxtort.

Så har de andra kommunalråden svarat:

Fagerstas kommunalråds svar kan du läsa här .

Norbergs kommunalråds svar kan du läsa här .

Mer läsning

Annons