Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationen har blivit en etablerad minister

Han var en sensation när han utsågs till minister. Nu har Riddarhyttesonen Gabriel Wikström varit ansvarig för sjukvård, folkhälsa och idrott i ett år. – Det har gått fort, säger statsrådet.

Annons
Gabriel Wikström, 30, från Riddarhyttan är en av regeringens yngsta ministrar.

Han hamnar ofta högt på listor när kändisar och makthavare rang- ordnas.

Kan det vara en nackdel att vara populär som politiker?

– I början var det mer ytligt, men i dag känner jag mig respekterad för den politik jag står för.

Men Wikström får kritik också. Efter en artikel i Aftonbladet där han var för att införa en fettskatt reagerade många. Men riktigt så tydlig med skatten var han inte, säger han i dag.

– Jag säger nu som då; jag utesluter inte den, men det är ingen som driver frågan.

Att få ned rökningen är också en fråga han drivit under året, men något totalförbud tror han inte på eftersom det kan öppna för smuggling och organiserad brottslighet. I stället tror han att rökförbud på allmänna platser som exempelvis uteserveringar och lekplatser samt exponeringsförbud av cigaretter i butiker kan göra skillnad.

Som 29-åring fick han frågan att bli statsråd från statsminister Stefan Löfven.

– Jag ringde tillbaka till statsministern efter en timme och tackade ja. Frågade närstående – men bestämde mig snabbt.

Har det varit som du förväntade dig?

– Det blir aldrig som man förväntar sig, säger han och syftar bland annat på det parlamentariska läget med Sverigedemokraternas inflytande och den blocköverskridande december-överenskommelsen i fjol.

För egen del?

– Det var egentligen en större övergång till SSU (blev ordförande 2011) där jag fick göra mycket själv. Rollen som minister var inte så oväntad för mig, säger han och nämner att han haft god hjälp av bland andra S-kollegan från hemtrakten, Sven-Erik Österberg, genom åren.

Livet som toppolitiker är hektiskt i perioder. Wikström hade en utmattningsdepression för sju år sedan. Han studerade dubbla kurser på universitet i Uppsala samtidigt som han hade politiska uppdrag i Västerås – och skulle bli pappa. Han kände sig stressad och hade sömnproblem,

– Jag trodde att jag höll på att få en hjärtattack. Men hur troligt är det att en 23-åring får det.

Han sökte vård – och en utmattningsdepression konstaterades. Han sjukskrevs i sex månader och kunde sedan komma tillbaka. För att undvika att hamna i samma situation igen lyssnar han på sin kropp och råder andra att göra det. Som chef kan han delegera arbete.

– Det var väldigt jobbigt och inget jag önskar någon. Men det var en bra erfarenhet.

Gör regeringen tillräckligt för personer som lider av psykisk ohälsa?

– Vi vet att utvecklingen på många sätt har gått åt fel håll. Inte minst när det kommer till barn och unga, där fler mår sämre än tidigare. Regeringen satsar därför cirka en miljard kronor de kommande åren för att bättre kunna möta psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna.

Mer läsning

Annons