Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöstedts besked om asylmottagandet

"Man måste tvinga alla kommuner att ta emot"

Annons
Jonas Sjöstedt besökte Teatermaskinen utanför Riddarhyttan.

Skinnskatteberg. Jonas Sjöstedt har gjort flera besök i norra länsdelen sedan han blev partiledare för Vänsterpartiet 2012. I dag kom han till Skinnskatteberg där han stannade till på Skogsmästarskolan, Teatermaskinen och ett öppet partimöte.

- Det finns många kommuner här runtomkring där Vänstern är stark, konstaterar han.

En fråga som är aktuell i området är flyktingmottagandet. Fagersta-Posten skrev till exempel nyligen om att Skinnskattebergs kommun förbereder sig för att kunna ha ett korttidsboende för upp till 100 flyktingar.

Jonas Sjöstedt påpekar att människorna som flyr hit är en tillgång. Han menar att det krävs en del saker för att Sverige ska klara mottagandet på ett bra sätt.

- Vi tror att man måste tvinga alla kommuner att ta emot. Några kommuner här i närheten, som Norberg till exempel, har varit bland de bästa i Sverige på att ta emot asylsökande, säger han.

Jonas Sjöstedt vill också på sikt få bort de privata asylboendena. Han menar att dagens system gör att kommuner med kort varsel får reda på att många asylsökande kommer.

- Kommunerna är ofta väldigt duktiga men de får för kort varsel på asylförläggningar. Det tror jag vi måste ändra på och då krävs det nog att Migrationsverket har det i egen regi i huvudsak. Det är svårt att göra nu i den här akuta situationen, men vi bör komma dit.

- Då tror jag att vi kan göra det här ännu bättre. Det är då lättare att till exempel se till att alla lär sig svenska från första dagen, säger Jonas Sjöstedt.

Mer läsning

Annons