Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnsbergselever hjälper forskare med radioaktiva svampar

Skolklasser Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg och på Hammarskolan i Surahammar hjälper forskare vid Uppsala universitet och SLU med massexperimentet ”Strålande jord”.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Runt om i Sverige har omkring 250 klasser anmält sig till höstens nationella elevprojekt. Nu har de fått sin experimentutrustning och är på väg ut i skogarna för att samla in svampar, jord och djurspillning.

Frågan forskarna vill få svar på är om det finns radioaktivt cesium i svensk svamp och vad det i så fall rör sig om för mängder.

Bakgrunden till projektet är kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Efter olyckan genomförde svenska myndigheter radioaktivitetsmätningar med flygplan, eftersom hela Sverige behövde kartläggas. Framför allt mättes förekomsten av Cesium-137 som har en halveringstid på cirka 30 år.

– Nu när det gått drygt 30 år sedan olyckan vill vi göra nya mätningar och se om fördelningen ser lika ut idag som precis efter olyckan, säger Cecilia Gustavsson, universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet och en av de deltagande forskarna i Strålande jord, i ett pressmeddelande.

– Även senare mätningar finns att jämföra med, men de flesta resultaten är sedan innan 2002, så vi kan se att det finns ett stort behov och intresse för nya mätningar.

Mer läsning

Annons