Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskatteberg och Norberg i bottenligan på Bäst att bo-lista

Skinnskatteberg och Norberg hör inte till Sveriges bästa kommuner att bo i.
I alla fall om man får tro tidningen Fokus, som på torsdagen offentliggjorde den årliga Bäst att bo-listan.

Annons

Älgtornet Hasse utanför kommunhuset. Arkivbild.

Varje år släpper tidningen Fokus den så kallade Bäst att bo-listan, där Sveriges kommuner betygssätts utifrån 40 olika parametrar. I år hamnade Stockholm på en förstaplats.

Läs också: Debatt: Nej, alla gillar inte stan

Men någon måste ju också placera sig på den föga smickrande sistaplatsen. I år blev det Skinnskatteberg som fick inta jumboplatsen bland de 260 kommuner som redovisas utförligt. Kommunerna på platserna 261-290 redovisas utan siffror och utan inbördes ordning. Där återfinns Norberg, som således hamnar ännu längre ned än Skinnskatteberg.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som varit med och utformat listan redogör för vad som förenar de kommuner som hamnat i bottenligan av listan.

– Det de har gemensamt är att fler människor flyttat från än vad som flyttat in. Och i väldigt hög utsträckning rör det sig om unga människor. Det är främst unga människor som flyttar i vårt land, och då får platsen svårt att klara sig till sist om det här pågår från generation till generation.

Läs också: Stärk HBTQ-kunnandet i Skinnskatteberg

Variablerna som listan baseras på är exempelvis befolkningstillväxt, andel högutbildade, arbetslöshet, antal kulturarbetare och andel flerbostadshus.

Fagersta hamnar på plats 169.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln hävdades felaktigt att Skinnskatteberg hamnat allra sist på listan.

Mer läsning

Annons