Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemair rensar upp för att öka vinsterna

Den svaga utvecklingen i Östeuropa fortsätter att påverka Systemair. Men med omfattande kostnadsbesparingar ska företaget nå högre marginaler.

Annons
Verksamheten i Skinnskatteberg görs redo för en ny maskinlösning för plåtbearbetning, en av Systemairs största investeringar på senare år.

Systemair mer än fördubblade rörelseresultatet för februari-april jämfört med november förra året-januari i år: 62 miljoner kronor jämfört med 30 miljoner kronor, enligt den årsredovisning som företaget släppte i torsdags.

Den stora skillnaden beror på att november-januari normalt är den sämsta perioden för Systemair, sett till omsättning.

Rörelseresultatet på 62 miljoner kronor var dessutom något starkare än motsvarande period förra året, som såg ett rörelseresultat på 55 miljoner kronor.

– Det kan bero på att det är nu effekten syns av en del projekt som vi genomfört tidigare. Det är en viss förskjutning när det gäller effekten av projekt gjorda kvartalet innan, säger Roland Kasper, vd och koncernchef för Systemair.

Dubai, Indien och Turkiet hör till de starkaste marknaderna under perioden: bland annat fick Systemair en stororder från ett universitetssjukhus i Turkiet, värd cirka 50 miljoner kronor.

Omsättningen var lägst i Östeuropa, framför allt beroende på den ryska marknaden, där försäljningen gick tillbaka med 44 procent under kvartalet.

Östeuropa har under det gångna året varit den marknad där utvecklingen varit svagast för Systemair, och rörelseresultatet för helåret är något sämre än året innan.

Systemair nådde en rörelsemarginal på 5,6 procent för helåret. Målet är 10 procents rörelsemarginal. Detta anger hur stor del av varje omsatt krona som blir kvar till att täcka räntor och skatt samt ge vinst, efter att företagets kostnader har betalats.

För att nå målet genomför Systemair ett flertal resultatförbättrande åtgärder inom produktion, inköp, försäljning och logistik.

En annan del är det omstruktureringsprogram företaget har inlett.

– När volymen sviktar är det bättre att ha produktionen bra på ett ställe än att den är okej på två ställen, säger Roland Kasper.

– I södra Europa, till exempel, har kylinstallationer gått sämre de sista åren. Det gäller att anpassa och just nu är det ett bra tillfälle.

– Vi rensar upp och strukturerar om och så är det effektivisering av produktionen, säger Roland Kasper.

Kostnaderna för omstruktureringarna kommer uppgå till cirka 45 miljoner kronor. Samtidigt beräknar företaget genom detta kunna spara 45 miljoner kronor om året, med full effekt om två år.

I Skinnskatteberg förbereds verksamheten för en ny maskinlösning med flera sammanhängande maskiner för plåtbearbetning, en investering för 20 miljoner kronor.

Detta kommer minska svinnet och göra produktionen mer modern och automatiserad. Maskinerna väntas vara i drift i oktober.

Fläktar och aggregat är de produktgrupper som gått bäst det senaste kvartalet, berättar Roland Kasper.

Minskat resultat för helåret

Motsvarande period året innan står inom parentes.

Maj 2015-april 2016:

• Rörelseresultat: 344 miljoner kronor (377)

• Rörelsemarginal: 5,6 procent (6,4)

• Nettoomsättning: 6 113 miljoner kronor (5 882)

Fjärde kvartalet, februari-april (brutet räkenskapsår, 1 maj till 30 april):

• Rörelseresultat: 62 miljoner kronor (55).

• Rörelsemarginal 4,1 procent (3,7).

• Nettoomsättning: 1 509 miljoner kronor (1 502)

Källa: Systemair

Mer läsning

Annons