Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese Kihlanders nya roll efterfrågad av näringslivet

I Skinnskatteberg finns 436 registrerade företag. I ambitionen att förbättra klimatet mellan näringslivet och kommunen samt öka intresset för besöksnäring har Therese Kihlander, 22 år, anställts.

Annons

Vid årets ranking av företagsklimat hamnar Skinnskattebergs kommun allra sist på en osmickrande plats 290. Kommunens dialog med näringsidkare har tidigare kritiserats som svag.

Efter att arbetsform och innehåll marinerats ett tag tillsattes Therese Kihlander den 22 augusti i år med placering vid Näringsliv och utveckling i kommunhuset.

Din bakgrund?

– Som uppvuxen i Ramnäs-Skultuna är Skinnskatteberg som att komma hem efter plugg i Örebro och jobben som kommunikatör i Ånge och i Sundsvall.

Vad konkret innehåller ditt nya uppdrag?

– Min tjänst är ny. En samordnad tjänst inom Skinnskattebergs näringsliv och turism.

En del av jobbet är praktiskt turismarbete.

– Vi vill höja statusen på turismfrågor, säger Therese Kihlander.

Det som gjorde henne intresserad av tjänsten, var kombinationen att även få föra mycket dialog med lokala näringslivet.

– Just nu sonderar jag hur förutsättningar för företagande är. Vad näringslivet behöver för att utvecklas i Skinnskatteberg.

Du jobbar alltså även uppsökande?

– Ja, mycket uppsökande just i höst. Dryga året som jag jobbat norröver saknade jag att komma utanför kommunhusets väggar.

– Fast jag ställer mig ödmjuk till det faktum att jag inte är från Skinnskatteberg. Det företagen gör är de givetvis själva experter på.

– Större företagen har bland annat kompetensförsörjning som en stor utmaning precis som kommunen, säger Therese Kihlander som vill samarbeta för att underlätta att hitta kompetens.

– Inte heller enbart delge information när det är något som hänt, utan låta företagen vara med i beslutsprocessen när det rör dem.

– Alla företag vill självklart ha så bra service som möjligt.

Konkret har hittills besökta företag önskat en starkare närvaro av kommunen. Önskat bättre dialog. Frågat vad en kommun ger för hjälp när man startar företag? Hur långa är handläggningstider för serveringstillstånd och/eller bygglov?

Hur har du blivit bemött under företagsbesöken?

– Oerhört bra bemött när jag är ute och dialogar och skapar kontakter.

– Jag upplever att det är efterfrågat ”att kommunen tar kontakt”. Att kommunen visar att fokus är att förbättra företagsklimatet, intresserar sig för turism och jobba efter den antagna näringslivsstrategin.

– Sedan behövs jobb konsekvent över tid för att förbättra rankingen i företagsklimatet, säger hon.

Hennes utgångsläge är det allra bästa, företagsklimatet kan bara bli bättre.

Mer läsning

Annons