Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerlastbilar väcker oro

Den tunga trafiken genom centrala Skinnskatteberg är något som både oroar och skapar irritation.

Annons
Försiktiga. Thomas och Anna Sjögren bor med sina barn i en villa på Fagerstavägen i centrala Skinnskatteberg. Dagligen åker många timmerlastbilar förbi och ofta går det väldigt snabbt enligt familjen, detta trots att hastighetsbegränsningen är 40 km/h.Foto: Elin Hofferek

Många timmerlastbilar kör varje vardag till och från trä- och sågföretaget Setra i Skinnskatteberg. Många passerar genom ortens centrala delar via Fagerstavägen.

– De som bor nära blir vana vid ljudet till sist. Det är också gammal bark som ramlar och ligger över hela samhället. Men mest tänker jag på olycksrisken, det finns flera övergångsställen på vägen och det är stora och tunglastade lastbilar som kör, säger Svenerik Andersson som själv bor nära vägen.

Han tycker att lastbilarna alltid borde köra väg 233 och in i centrala Skinnskatteberg genom Bergslagsvägen.

– På så vis slipper vi trafiken genom samhället. När Fagerstavägen var avstängd en gång förut så körde de den vägen.

Flera bostäder ligger utmed vägen och i en av villorna bor Thomas Sjögren med sin familj.

– Det är väldigt mycket tung trafik över huvudtaget, både timmer och annat, berättar han.

För familjen är ljudet från lastbilarna inte det största problemet.

– Mest tänker man på barnen just för att det går ganska fort förbi många gånger.

I familjen som bor där finns fyra barn.

– Den minsta är fem år så de börjar bli äldre nu. De har lärt sig att vara försiktiga eftersom vi bor som vi gör, säger Thomas och fortsätter:

– Helt ärligt så tycker man ju inte att så här tung trafik borde få köra genom de centrala delarna.

Enligt Setra ska timmertransporterna ledas så att de inte går genom orten.

– Det är inte vi som transporterar utan det är åkerier, säger Johan Svensson, råvarukoordinator för timmertransporter och berättar att det kommer in mellan 30-40 lastbilar per dygn under vardagarna.

Vad kan ni från Setras sida göra åt saken?

– Vi kan se på statistik hur många som åker genom byn. Vi kan säkert sätta upp någon lapp på sågen att förarna kan undvika att köra genom byn. Jag ska se vad vi kan göra för att undvika det så att det inte är någon som okynnesåker den vägen utan att behöva det, säger Johan Svensson.

– Det är bättre att ha dem på den andra vägen så man slipper tunga lastbilar genom byn. Men buller och barken tror jag inte är något jätteproblem.

Ett av de flera skogsföretag som kör timmertransporterna är Mellanskog. Där kör alla förare enligt det GPS-system som skogsnäringen använder, Krönt vägval. Systemet visar den kortaste vägen med vissa begränsningar, som förbi skolor och liknande.

– För oss spelar det ingen roll exakt hur vi kör, får vi en instruktion om att köra en annan väg så ser vi ju till att förarna gör det, säger Kristofer Ek, leveransledare för Mellanskog.

– Jag har inte hört något, men om det är problem så är det jättebra att det kommer upp. Reagerar ingen så tar man naturligtvis den väg som går bäst, smidigast och enklast. Men är det ett problem måste vi ju se till att göra något åt det.

Att bo nära Fagerstavägen innebär både buller och oro när den tunga trafiken kör förbi.
Det är väldigt mycket tung trafik över huvudtaget, både timmer och annat. Thomas Sjögren

Mer läsning

Annons