Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tuffare för dagens nyanlända”

Ett större flyktingmottagande och brist på jobb och bostäder har försvårat integrationen. Det menar egenföretagaren Salih Aslan som kom till Sverige för 15 år sedan.

Annons
Skinnskattebergsbon Salih Aslan (vänster) och hans lillebror Ridvan jobbar tillsammans på Bosses grill i Skinnskatteberg.

34-årige Salih Aslan flydde ensam från Turkiet år 2000.

– Jag flyttade på grund av förtryck och begränsad yttrandefrihet. Polisen kunde misshandla en även om man inte gjort något, bara för att man var kurd. Jag kunde aldrig acceptera det som hände. Jag skulle hellre välja rymden, säger han.

Salih Aslan har bland annat bott i Gimo och Rättvik men har de senaste tio åren bott i Skinnskatteberg, där han äger både Pizzeria Amore och Bosses grill.

– När jag kom kunde jag inte språket, jag kände ingen och visste inget om kulturen. Man blir som ett nyfött barn, säger Salih Aslan.

Läs också: Här är antalet elever en femtedel fler

Efter ungefär två år kände han sig rotad i samhället.

– Jag kände att Sverige är en demokrati, där det finns mänskliga rättigheter. Och jag hade svenska vänner och jag hade jobb.

Salih Aslan ser en stor skillnad mellan förutsättningarna han hade att komma in i samhället och läget i dag.

– Det är mycket tuffare för dem som kommer i dag. Nu har Sverige inte samma möjligheter att ge jobb och måste bygga fler bostäder.

År 2000 kom cirka 16 300 asylsökande till Sverige, jämfört med nästan 163 000 i fjol, enligt Migrationsverket. Den stora ökningen är en utmaning för samhället, menar Salih Aslan.

– Sverige måste kunna välkomna människor som kommer. När jag kom kunde man få jobb, bara man ville.

I början hade Salih Aslan inget speciellt mål, annat än att jobba, tjäna pengar och skapa sig ett nytt liv i Sverige. Vilket jobb han tog spelade ingen roll.

– Det blev restaurangbranschen, den var lättast att komma in i, och där har jag blivit kvar fram till i dag.

Salih Aslan har drivit Bosses grill i sex år, och var före det anställd där i tre år. I dag är två av hans bröder anställda i företaget. Trots att möjligheten finns att skapa sig ett nytt liv i Sverige, ser Salih Aslan en fördel i att som flykting skruva ned förväntningarna en aning.

Läs också: Nära en fördubbling av elevantalet på SFI

– Många som kommer till Europa har väldigt stora drömmar med sig, men man kanske inte ska drömma för stort. Allra viktigast är säkerhet och tak över huvudet. Sedan är det så klart viktigt att man själv och barnen får gå i skolan och att man försöker komma in i samhället så fort som möjligt.

– Om jag kom hit nu skulle jag förstå att det redan kommit många, att det är ansträngt med pengar och bostäder, och bita ihop. Jag hade inte väntat mig att få allt direkt, tillägger han.

Individens eget ansvar är något som Salih Aslan trycker mycket på.

– Många som kommer vill inte lära sig språket. Men gör man det kan man komma in i samhället, jobba, och betala skatt. Det stärker Sverige, som kan ge bättre förutsättningar för nya som kommer.

Läs mer Inga anvisningsplatser för nyanlända

Läs också: Nya elever varje vecka till skolan i Norberg

Fördelningen av platser 2016

I februari beslöt regeringen kommuntalen för 2016.

Länsstyrelsens förslag på kommuntal, med bland annat 0 platser i norra länsdelen och 258 platser i Västerås, har antagits av regeringen.

Dessa kan revideras under året, så länge kommuntalen totalt inte är lägre än det länstal arbetsförmedlingen beslutat för året, 380.

Prognos för antalet nyinflyttade nyanlända under 2016, som ordnat eget boende:

Fagersta: 342, Norberg: 74 och Skinnskatteberg: 37.

Mer läsning

Annons