Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad busslinje ska minska bilberoende

Snart är skolbusslinjen mellan Pollacktorp och Skinnskatteberg öppen för alla resenärer. – Vi vill förbättra för dem som bor på landsbygden, säger Lisa Ulander, trafikplanerare på Kollektivtrafikmyndigheten.

Annons
Även anropsstyrt serviceresande för äldre kan bli aktuellt på den utökade busslinjen i Skinnskatteberg, för göra det lättare att ta sig in till tätorten.

Från och med i år är Kollektivtrafikmyndigheten med och planerar skolskjutsar i Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta. Tidigare låg det bara på kommunernas bord.

– Vi har kollat över hur man kan öppna upp vissa linjer och även göra dem tillgängliga för allmänheten. När vi har fått in elevunderlaget för den här, linje 80, så har vi sett att det varit värt att linjelägga för ordinarie trafik, säger Lisa Ulander.

Den utökade linjen går från Pollacktorp och vidare till Baggbron och Skinnskatteberg, och ska starta från och med augusti i år. Lars Andersson, (S), kommunalråd i Skinnskatteberg, tror att förändringen kan betyda mycket för många som bor längs sträckningen.

– Det är åtminstone ett antal hundra människor som bor där. Det är bra att utöka kollektivtrafiken och lätta upp för dem som bor där. Att de får fler alternativ, och inte behöver vara så beroende av att ha två bilar, säger han.

Expansionen kan underlätta för många som arbetspendlar, tror Lisa Ulander. Men hur många turer det blir utöver skolskjutsarna är ännu inte bestämt.

– Det beror på hur underlaget och behovet ser ut, säger hon.

Mer läsning

Annons